Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ba Nerdrum-advokat vurdere utsettelse etter Dagbladet-avsløring

Oslo tingrett fikk «nei», til svar.

UTSETTER IKKE: Odd Nerdrums forsvarer Pål Berg ønsker ikke å avvente Høyesteretts vurdering av anken i straffesaken, før de begynner med Nerdrums sak mot Skatt Øst. Her fra lagmannsretten, hvor Nerdrum ble dømt til to år og ti måneder i fengsel. Foto: Torbjørn Berg / DAGBLADET
UTSETTER IKKE: Odd Nerdrums forsvarer Pål Berg ønsker ikke å avvente Høyesteretts vurdering av anken i straffesaken, før de begynner med Nerdrums sak mot Skatt Øst. Her fra lagmannsretten, hvor Nerdrum ble dømt til to år og ti måneder i fengsel. Foto: Torbjørn Berg / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Nerdrums advokat Pål Berg mottok i dag en epost fra Oslo tingrett angående skattesaken Nerdrum har reist mot Skatt Øst.

- Der ber de oss om vurdere en utsettelse av skattesaken i påvente av avgjørelsen fra Høyesteretts ankeutvalg, sier Nerdrums advokat Pål Berg til Dagbladet.

Nerdrum har nemlig to saker i rettsvesenet som går parallelt. Den ene er skattesaken hvor han har stevnet Skatt Øst, som starter Oslo tingrett førstkommende mandag. Den andre er anken han har sendt inn til Høyesteretts ankeutvalg, etter at han ble dømt til to år og ti måneder fengsel.

Sier nei Begge sakene dreier seg om skatteunndragelse av de samme beløpene.

Borgarting lagmannsrett fant Nerdrum skyldig i å ha lurt unna 1 677 000 dollar, nesten 14 millioner kroner, fra norske skattemyndigheter.

Men dokumentene Dagbladet har avslørt i dag, viser at Nerdrum kanskje aldri skulle blitt dømt til fengselsstraff.

Oslo tingretts forespørsel til Nerdrums advokat kommer på grunn av disse avsløringene. Men Nerdrums advokat forteller til Dagbladet at de ikke ønsker å utsette saken.

- Det har vi sagt nei til. Vi ønsker å gjennomføre skattesaken så raskt som mulig.

- Hvordan vurderer du deres muligheter i skattesaken?

- Med alle de bevisene som foreligger nå, burde vi ha en god sak.

Sendte epost Kim Heger, som skal være dommer i skattesaken, forklarer at det under saksforberedelsene er blitt vurdert om det hadde vært hensiktsmessig å utsette skattesaken i Oslo tingrett til Høyesterett har tatt stilling til anken i straffesaken.

- Så langt i saksforberedelsen har partene ikke ønsket å stanse saken. I dagens e-post til advokatene spurte retten om hvorvidt Dagbladets oppslag medførte at stansingsspørsmålet kom i et annet lys, sier Heger.

Nerdrums advokat sendte nylig Dagbladets dokumenter til tingretten.

Derfor kjente både tingretten og Nerdrums advokat til innholdet i dokumentene, før Dagbladet publiserte saken.

- Stansingsspørsmålet kommer derfor ikke i nytt lys, og saken går som planlagt, sier Heger.

Nye dokumenter Den nye dokumentasjonen Dagbladet i dag har avslørt, består av bankutskrifter fra Østerrike, islandske selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og eposter. Kombinert med rettens bevismateriale, forteller de en mer nyansert historie enn den som presenteres i dommen.

Alle beløpene Nerdrum er dømt for å ha unndratt, stammer fra Forum Gallery i New York, i perioden 1998-2002.

Dette viser dokumentene:

• Retten har trolig talt deler av Nerdrums inntekter flere ganger.

• Retten har lagt til grunn at Nerdrum har fått utbetalt 693 177 dollar mer av galleriet, enn malerisalget tilsier.

• Nerdrum har høyst sannsynlig skattet av alle inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Men de nye bevisene gir ikke svar på om Nerdrum skattet til riktig tid, eller til rett land.

• Les alt om Nerdrum-saken her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media