Ba om hjelp til å slakte Storhaug

Ny Tid redigerte vekk beviset fra Storhaugs motinnlegg.

(Dagbladet.no): «Hei damer. Jeg er i ferd med å anmelde siste boka til Storhaug, men må jo slakte at hun går seg vill i skogen når det gjelder hennes koblinger mellom kjønnslemlestelse og islam. Så vidt meg bekjent er det mer knyttet til tradisjon enn religion (eks: Somalia, der størsteparten er kristne)? Jeg skriver også at kjønnslemlestelse ikke forekommer i muslimske land som Tyrkia, Palestina og Irak - for det mener jeg bestemt å ha hørt. Men stemmer det? Anyone? Trenger RASKT svar, deadline up and coming.»

Slik lyder beskjeden Anne Bitsch, en ekstern Ny Tid-skribent sendte ut på e-postforumet Femail Bonding, før hun skulle skrive et essay som hovedsaklig handlet om Hege Storhaugs bok «Størst av alt er friheten». Bitsch er redaksjonssekretær i det feministiske tidsskriftet Fett.

Fikk hjelp

Bjarne Håkon Hansens politiske rådgiver Hadia Tajik er en av de nær 150 medlemmene i  forumet. Hun er eksplisitt nevnt i anmeldelsen.

Hun svarte og ga Bitsch hjelp med kunnskap om blant annet kjønnslemlestelse og islam. Tajik korrigerte i svaret antakelsene til Bitsch, og påpeker blant annet at det ikke er riktig å si at kjønnslemlestelse ikke har noe med religion å gjøre. Selv om praksisen oppsto før islam opprettholdes den av enkelte muslimske grupperinger som henviser til at en Hadith, altså tradisjonen etter profeten Mohammed, kan tolkes slik at den tillater omskjæring.

Ingen gir for øvrig Bitsch hjelp med trosforholdene i Somalia. Det finnes riktignok en katolsk minoritetsgruppe i landet, der islam er statsreligionen og har tilslutning av cirka 99 prosent av befolkningen. De fleste er sunnimuslimer, ifølge Store norske leksikon.

Når artikkelen hennes kom på trykk var heller ikke Somalia med, mens Etiopia mer treffende var tatt med som et eksempel på et land der kjønnslemlestelse foregår også blant kristne.  En annen innsender i forumet sier for øvrig bare "Anne, pliiz slakt Storhaug." Og legger til: Kamasutra... er ikke det fra muslimske land? Kama Sutra er skrevet på sanskrit, altså er det snakk om en eldgammel, indisk tekst.

PFU-KLAGE: Hege Storhaug (t.h.) har klaget Ny Tid inn for PFU etter at de fjernet et utdrag av debattinnlegget hennes, er hun kritiserte en ekstern Ny Tid-skribent. - Vanlig redaksjonell praksis, mener Ny Tid-redaktør Martine Aurdal (t.v.). Foto: HENNING LILLEGÅRD / MORTEN HOLM
PFU-KLAGE: Hege Storhaug (t.h.) har klaget Ny Tid inn for PFU etter at de fjernet et utdrag av debattinnlegget hennes, er hun kritiserte en ekstern Ny Tid-skribent. - Vanlig redaksjonell praksis, mener Ny Tid-redaktør Martine Aurdal (t.v.). Foto: HENNING LILLEGÅRD / MORTEN HOLM Vis mer

Fjernet utdraget

Mandag skrev Klassekampen at Storhaug svarte på essayet ved å skrive et innlegg i Ny Tid, der hun blant annet siterte fra e-posten. Ny Tid ba henne fjerne e-posten fra innlegget, men Storhaug nektet. Da fjernet de det selv, før innlegget kom på trykk, og uten å si noe til Storhaug.

- Det er riktig at vi forkortet et leserbrev fra Storhaug. Dette var svar på et essay om flere, der hun var nevnt. I tillegg har Storhaug fått svare på vår egen anmeldelse av boka. Vi skriver i hver utgave at vi forbeholder oss retten til å forkorte innlegg. Hege Storhaug sa at hun ønsket å ha det med, men ikke at det var betingelsen for å trykke det, sier Martine Aurdal, redaktør i Ny Tid, til Dagbladet.no.

- Men er det ikke forskjell på å forkorte et innlegg og å fjerne et utdrag som innsenderen mener er svært relevant?

- Storhaug ville ikke akseptere at vi fjernet noe. Vi har stor pågang på våre debattsider, og er nødt til å prioritere hardt. Dette er vanlig redaksjonell praksis. Vi mener at meningsinnholdet i innlegget er veldig tydelig, sier Aurdal.- I utgangspunktet er dette en sak mellom Ny Tid og Hege Storhaug som omhandler redigeringspraksis. Jeg er ikke involvert i magasinets redaksjonelle praksis og kan følgelig heller ikke svare for det, skriver Anne Bitsch i en kommentar til Dagbladet.no.

- Lavt kunnskapsnivå

Aurdal mener utdraget ikke var relevant for svaret til Storhaug, da det ikke handlet om Ny Tid-essayet, men om den eksterne skribenten.

Det er ikke Storhaug enig i.

- Jeg mente at e-posten var veldig dekkende for mine poeng i innlegget, nemlig at kunnskapsnivået til vedkommende var for lavt, sier hun til Dagbladet.no.

Nå har hun klaget Ny Tid inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).- Det er viktig for meg å få en prinsipiell avgjørelse fra PFU på om det er greit at et innlegg redigeres av redaksjonen, sier hun.

- Det Dagbladet kaller for Hege Storhaugs såkalte ”bevisføring” er en avklaring rundt faktaspørsmål som ble utført i en tidlig researchfase, og var ikke ment for eller brukt i norsk mediaoffentlighet. Det er trist at en fillesak som omhandler redigeringsteknikk og journalistiske researchmetoder stjeler oppmerksomheten fra det som er virkelig presserende, skriver Anne Bitsch videre. Hun mener fokus heller bør være på de gode kreftene som kjemper mot kvinneundertrykking på lag med minoritetene.

- Hege Storhaug har aldri prestert å finne faktiske feil i det endelige essayet som kom på trykk, og som skulle danne utgangspunkt for offentlig debatt, legger hun til.

Dagbladet i PFU

Storhaug har også klaget Dagbladet inn for PFU, fordi hun mener at hun har blitt nektet tilsvar. Klagen handler hovedsakelig om en tosiders artikkel på Ideer-sidene, der Stian Bromark blant annet går hardt ut mot Storhaugs argumenter i «Størst av alt er friheten».

Hun reagerer spesielt på at Bromark skriver at hun «angriper (...) en utsatt minoritet i Norge».»

- En slik påstand er så alvorlig at den må kunne svares på, mener Storhaug.

- Dagbladets debattredaktør, Simen Ekern, sier til Klassekampen at de har trykket mange av dine innlegg i høst?

- Det er et vrengbilde. Dagbladet har hatt uttalige oppslag om boka etter at den kom, uten at jeg har fått et eneste tilsvar, mener hun.

Simen Ekern mener på sin side at Dagbladet har sitt på det tørre.

- Jeg er ikke enig i beskrivelsen hennes. Dette var en sak hvor mange folk var nevnt. I blant må det være greit å kunne referere til en debatt som har foregått uten at man automatisk skal ha rett til å komme og korrigere lesingen, sier Simen Ekern til Dagbladet.no.

PFU-KLAGE NR. 2: Hege Storhaug har også klaget Dagbladet inn for PFU. Debattredaktør Simen Ekern mener Dagbladet har sitt på det tørre.