Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Baarli om den omstridte Antarktisturen: - Det var litt som et slaveskip

Han var konstant våt, så døden i øynene og fingrene hovnet opp. Men Petter Baarli vil likevel tilbake til Sydpolen.

I HARDT VÆR: Jarle Andhøy var i fjor på ny polferd med båten Berserk. På denne turen var blant annet gitarist i Backstreet Girls, Petter Baarli. Han forteller om harde kast på båten.
I HARDT VÆR: Jarle Andhøy var i fjor på ny polferd med båten Berserk. På denne turen var blant annet gitarist i Backstreet Girls, Petter Baarli. Han forteller om harde kast på båten. Vis mer

(Dagbladet): -  Det var kaldt, hardt og uvant!

Petter Baarli setter fra seg ølen og blir plutselig alvorlig, etter at han har tullet i vei om alle pingvinene han møtte på tur med Jarle Andhøy til Antarktis.

Andhøy har den siste tida vært i hardt vær etter at han ble tiltalt av norske myndigheter, for fjerde gang, for å seile til Antarktis uten rett tillatelse. Men i dag ble Andhøy frikjent.

Med på den to måneder lange turen var Petter Baarli og Anne-Kat. Hærland som førstegangsreisende, samt veteranene Rune «Supern» Olsgaard, Juan Manuel Hernandez og Jan Fredrik «Jaffe» Bekkevold.

Petter Baarli forteller at det også ofte var hardt vær på turen, spesielt overfarten over det beryktede Drakestredet, verdens farligste farvann.

- Det er beinhardt, og mange skip som har gått ned der. Jeg ble ganske syk den første dagen, sier han.

- Ja, du var ganske grønn da, legger Andhøy til og forteller at bølgene sto sju meter i været, langt over den halvannen meter høye Berserk-båten.

- Bølgene sto opp til midten av masta. Da blir det vått.

Reise kjerringa Dagbladet møter eventyreren og den kjente rockeren på en rolig kafé på Torshov. Settingen kunne ikke vært lengre fra stormkastene som er man for tida kan se i tv-serien «Berserk — i pionerenes farvann» på TV Norge.

Ekspedisjonen gikk fra Ushuaia sør i Argentina til Sydpolen, over Drakestredet der to hav møtes og vannmassene fosser mot hverandre. Målet ved turen av å gjenskape fluktruta til den britiske oppdageren sir Ernest Shackleton, og utforske områdene der norske hvalfangere drev pionervirksomhet for mer enn 100 år siden.

Andhøy har tidligere opplevd farene ved de ugjestmilde farvannet, da hans Berserk-båt forliste i Rosshavet utenfor kysten av Antarktis i 2011, med tre mennesker om bord.

ROCKA TUR:  JArle Andhøy hadde med seg Anne-Kat. Hærland og Petter Baarli som førstegangsreisende, samt veteranene Rune «Supern» Olsgaard, Juan Manuel Hernandez og Jan Fredrik «Jaffe» Bekkevold. Foto: TV Norge
ROCKA TUR: JArle Andhøy hadde med seg Anne-Kat. Hærland og Petter Baarli som førstegangsreisende, samt veteranene Rune «Supern» Olsgaard, Juan Manuel Hernandez og Jan Fredrik «Jaffe» Bekkevold. Foto: TV Norge Vis mer

Denne gangen gjorde han et bevisst valg om å ta med en rocker og en komiker på tur.

- Greia med denne seilasen var at siden 2011 det har vært sorgens kapittel, men nå ønsket jeg nytt girskifte, jeg ville ha med en glad gjeng og «reise kjerringa» igjen, sier Andhøy.

Var usikker Petter Baarli forteller at han hadde betenkeligheter med å bli med på den farlige seilasen.

- Jeg tvilte og sa først jeg nedi der? Jeg har jo aldri vært på båt. Men når jeg får mulighet til å få en helt ny opplevelse, må jeg bare prøve, bare jeg får gjort et på min måte, sier rockeren som tidligere har fortalt Dagbladet at han hadde med seg rikelige proviant av vin og øl på turen.

- Det var litt overdrevet, men jeg tok et glass vin til maten hver dag om omstendighetene og kapteinen tillot det. Det kunne jo ikke bli kristenskip, da tar du bort Petter i Petter, sier Baarli.

Baarli forteller at han hadde med maleutstyr og gitar og fikk nye kreative impulser hele tiden. Men ekspedisjonen var krevende.

ISØDE: Gjengen var sammen på båten i to måneder i isen ved Antarktis. Foto: TV NORGE
ISØDE: Gjengen var sammen på båten i to måneder i isen ved Antarktis. Foto: TV NORGE Vis mer

- Jeg hadde ikke noe køye, så jeg måtte bo i salongen. Og det endte med at jeg ble litt slave for noen, og måtte gjøre alt siden jeg bodde i midten. Det var litt som et slaveskip noen ganger, sier Baarlie og ler.

Klimaet var også hardt å vende seg til.

- Vi hadde det vått hele tida, og kulda var kjip. Det var heller ikke do på båten. Det måtte man gjøre utover rekka. Eller i en bøtte, og den bøtta måtte jeg tømme, da kom slaven inn igjen, hvor er han slaven nå? Spurte folk.

Hovne fingre At fingrene til gitaristen hovent opp, var annen uventet konsekvens av kulda.

- Ja, man får frostskader. Det er heller ikke kult å vaske opp i minus 20 uten oppvaskmiddel. Men det ble humor ut av det. Det var 80 prosent knall, og 20 prosent skummelt og slaveri, sier Baarli. 

ifølge Jarle Andhøy har de derimot hatt en kremtur. Anne-Kat. Hærland sto for gourmetmat hver dag, mens Petter Baarli skal ha spilt rock døgnet rundt.

- Jeg visste fra før av at hvalene elsker ACDC, og svømmer etter båten når de hører rock. Petter ble litt som en rottefanger som fikk med seg hvalene, vi hadde hele tiden besøk fra dyrene omkring. Men all rocken kunne være slitsomt for menneskene om bord, sier Andhøy og smiler.

Baarli forteller at han til tider var så redd at han så døden i øynene. Men han angrer ikke på turen.

- Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på det, den turen har gjort noe med meg, men bare i positiv forstand. Man får litt større perspektiv og ser verden på en annen måte.

- Jeg lurer på om jeg drar ned igjen. Jeg har blitt litt pingvin.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram