Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Babel Fish skal bli like store som Europe

Her er mannen som gjorde Joey Tempest til mangemillionær. Nå er Thomas Erdtman (47) etablert i Oslo for å gjenta suksessen med norske band. - Jeg skal gjøre Babel Fish like store som Europe, sier den svenske manageren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor da han hørte en teip med noen låter av oslobandet Babel Fish, bestemte han seg for å flytte til Norge og begynne som manager igjen. Det var Roger Albin, norsk musiker og platebransjemann, som presenterte Babel Fish for Erdtman.

- Da Albin satte på meg hodetelefonen og spilte «Mania», fikk jeg den samme jævlige følelsen som da jeg hørte «The Final Countdown» og «The Look» for første gang.

Og bare for å ha nevnt det: Europes «The Final Countdown» lå som nummer én i 28 land i 1986. Singelen solgte i 12 millioner eksemplarer og albumet i 6- 8 millioner.

25 år

Thomas Erdtman var også en viktig faktor i det internasjonale gjennombruddet for Roxette: Per Gessle ba ham om hjelp til å slå gjennom i utlandet. Erdtman sørget for at «The Look» ble spilt på en radiostasjon i USA, og en stund etter gikk låta helt til topps på de amerikanske listene. Dermed var den internasjonale suksessen et faktum. Med Babel Fish ble Thomas Erdtman dratt inn i den manesjen har forlot på begynnelsen av 90-tallet. Da var han lei og sliten etter mange år med 250 reisedøgn i året verden rundt. Det hadde blant annet kostet ham familien.

- Jeg reagerte på Babel Fish som en alkoholiker på en dråpe sprit. É n gang hekta - alltid hekta. Når jeg hører noe jeg har tro på, og får anledning til å jobbe med, kan jeg ikke gjøre annet.
Etter å ha jobbet i bransjen i 25 år, kjenner han de fleste toppsjefene i internasjonal platebransje. Erdtman tok med seg teipen til New York og spaserte rett inn på kontoret til Jim Welch i Time Warner-selskapet Atlantic. Kort tid etter var kontrakten i boks.

Instinkt

- Etter ti år med kast og bruk av artister, har selskaper som Atlantic bestemt seg for å investere i utvalgte artister: band man kan bygge opp over tid istedenfor å skvise ut noen få hits av.

Babel Fish skal etter all sannsynlighet cd-debutere til høsten, med John Leckie som produsent. Han har tidligere produsert band som Radiohead, Verve, Kula Shaker, Stone Roses, Simple Minds og norske DePress.

- Jeg stoler på ørene mine - og instinktet. De forteller meg at Babel Fish blir store. Som Europe og Roxette, sier Erdtman.

- Det gikk jo ikke så bra med norsk-svenske Go For It i 1990?

- Nei, det kunne ha blitt stort. Det burde det. Alle gode krefter var med oss, plateselskapet...

- Vi var ikke bra nok, rett og slett, skyter Albin inn. Han utgjorde trioen sammen med Geir Olav Bøkestad og Mauritzo Sorrone.

LaVerdi og Graf

Erdtman vier nesten all sin tid til Babel Fish. Derfor er han forsiktig med å engasjere seg i andre artister akkurat nå.

- Jeg jobber forsiktig med to andre: amerikaneren Tommy LaVerdi, som er bosatt i Norge, og Rolf Graf.

- LaVerdi har en fantastisk bra stemme. Jeg spilte en låt for Atlantic. Responsen kom umiddelbart, men vi holder igjen.

Mens LaVerdi-agnet er lagt ut, har Erdtman planer for Rolf Graf. Ganske uventet for en Melodi Grand Prix- og fløtepopkomponist, vil nok mange si.

- Han har øre for enkle popmelodier, også helt andre enn dem mange forbinder ham med.

Rasshøl

Det var som selger og produktsjef i CBS Sverige (nå Sony Music) at Erdtman la grunnlaget som manager. Han jobbet med blant andre Supertramp, Police, Bruce Springsteen, Bryan Adams og Toto på hjemmebane.

- Alle managere jeg møtte, var store rasshøl og drittsekker. Bortsett fra Supertramp-manageren. Jeg var 22 år da han troppet opp på kontoret mitt. Jeg sa at direktøren holdt til lenger nede, men det var meg han ville treffe. Han lærte meg ydmykhet og viktigheten av engasjement - at man må ha med seg fotfolket.

Erdtman mener norske artister er - som nordmenn flest - veldig selvstendige og sta. Men han mener det er viktig at norske band knytter kontakt med dyktige managere og stoler på at de gjør jobben sin.

Erdtman hevder at det var han som var den første som klarte å få et norsk band kjent i Sverige: The Kids.

- Jeg oversatte «Hon är forelskad i läreren» og hele lp-en. Det resulterte i 20000- 25000 solgte singler og lp-er.

INGEN TROLLMANN:</B>Thomas Erdtman har lang erfaring med svensk og internasjonal platebransje. Nå har han flyttet til Oslo for å hjelpe norske artister ut i verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!