Baby 59 - og de andre

Baby nr. 59 er reddet fra et kloakkrør i Kina. Men hva med alle de andre spedbarna som er dumpet de siste åra?

REDDET FRA KLOAKKEN:  Det nyfødte guttebarnet har fått navnet Baby nr. 59 etter nummeret på kuvøsen. Foto: AP / NTB Scanpix
REDDET FRA KLOAKKEN: Det nyfødte guttebarnet har fått navnet Baby nr. 59 etter nummeret på kuvøsen. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Siden 1971 er det foretatt 336 millioner aborter og 222 millioner steriliseringer i Kina. Dette er offisiell statistikk. Bak de nakne tallene skjuler det seg ufattelige tragedier i den såkalte ettbarnspolitikkens navn.

Kinas daværende leder Deng Xiaoping innførte ettbarnspolitikken i 1979. For mange framstår den som en suksess. Den har stanset en ukontrollert befolkningseksplosjon i det folkerike landet, og den har gjort det mulig for de kinesiske myndighetene å brødfø folket, bringe millioner ut av fattigdom og systematisk utvikle en hurtigvoksende økonomi.

Men politikken har hatt store menneskelige omkostninger. Den kinesiske forfatteren Ma Jian, som lever i eksil i London, reiste i 2009 rundt på den kinesiske landbygda og intervjuet kvinner som var blitt utsatt tvangsaborter og tvangssteriliseringer. Han fant familier som levde konstant på rømmen, ofte i elvebåter eller i provisoriske skur, fordi de trosset ettbarnspolitikken.

Resultatet er blitt til romanen «The Dark Road» som helt nylig er utkommet. Der følger han læreren Kongzi, hans gravide kone Meili og deres tre år gamle datter Nannan. Kongzi mener at han er en direkte etterkommer etter den berømte kinesiske filosofen Confucius - han som uttrykte at det var en manns fremste plikt å skaffe mannlige etterkommere. Når familieplanleggingsmyndigheter gjennomfører et raid i landsbyen, må familien flykte. De mister alt; jobb, hus og kontakt med familien - og hengir seg til en omstreifertilværelse på den lange elva Yangzi. Slik blir de en del av Kinas bostedsløse, rettighetsløse «flytende befolkning».

De lever i omgivelser preget av malte slagord av typen «Heller ti kister enn ei vugge». Ma Jian mener at lokale myndigheter lever fett på å innkassere bøter og beslaglegge eiendom fra folk som får «ulovlige» barn. De omstreifende «familieplanleggingsflyktningene» blir jaget alle steder. Romanens Meili blir fanget bare uker før hun skal føde. Hun bindes fast i gynekologstolen der legen fjerner fosteret - som er en levende, ferdig utvokst baby.

Resultatet av ettbarnspolitikken, i tillegg til alle abortene, er jentebarn som er dumpet på gata eller forlatt på trappa til et barnehjem eller en politistasjon. Kinesere vil fortsatt helst ha gutter. I dag fødes det 118 gutter for hver 100 jenter i Kina. En stor diaspora av kinesiske jenter - bortadoptert til utenlandske foreldre - vokser nå opp i vesten.

Baby nr. 59 er reddet, men hvilken straff som skal vederfares hans mor, gjenstår å se.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.