Backstage med Ylvis

De er noen raringer, brødrene Ylvisåker. Men en kveld bak scenen under showet deres viser at de har kontroll ned til den minste slurk vann.

Gud kommer springende av scenen. Han river av seg glorien, tar en slurk vann som blir holdt fram av inspisient Lars Bleiklie Devik, trer på seg skjørtet som også holdes fram av inspisient Lars Bleiklie Devik, avkjøler seg litt foran vifta, knytter russerskautet om hodet og springer mot scenen igjen. Straks foran gardinen er ganglaget skiftet og Vegard Ylvisåker er blitt en russisk sangerinne. Bror Bård tar som russisk følsom tolk imot «sangerinnen», klar for å oversette det hun sier på nokså selektivt vis.

Fra salen høres unisone, lykkelige hikst. Ved fjerde forestilling i Tønsberg er Ylvis' show godt innarbeidet til scenen på Klubben Hotel.

FORBEREDELSER: - Disse guttene er så unge at de ikke har vett på å være redde.

Ylvis' lydmann Magnar Gjertsen strekker avslappet ut beina under lydsjekken timen før showet. Bård og Vegard Ylvisåker tusler rundt på scenen, klunker litt her og der på de mange instrumentene som står linet opp, drar noen imponerende improvisasjoner, spiser jordbær, og snakker, uforståelig for uinnvidde, om obskøne sanger og rosa turnéfly med plumbo.

- Lyden på «Moderne dans» i går var litt svak, synes jeg, sier Bård (20) til lydmann Magnar.

- Høh? Jeg synes den var litt sterk, jeg, sier Vegard (22).

De to brødrene er slettes ikke enige om alt, selv om det ofte er poengtert at det kan virke som de er to kropper med samme tanke. Kanskje ikke så rart, heller. Til nå har de sammen gjort over 200 forestillinger av showet sitt, og blir naturlig nok samkjørte.

De vet godt hva de vil og ikke vil snakke om. Teite spørsmål får renne ut i sanden, enten ved tullprat eller enstavelsessvar.

Bård havner etter hvert langstrak på scenekanten, mens Vegard forsvinner i kulissene.

- Improviserer dere mye underveis?

- Ja, en del. Men vi må passe på hvor mye det blir. I går hadde vi en lang diskusjon om dyrelyder, som vi selv syntes var morsom, men publikum lo ikke i det hele tatt, smiler han.

FRAMTIDA: - Ser du for deg å leve av dette langt inn i framtida?

Ylvis

  • Består av brødrene Bård (20) og Vegard (22) Ylvisåker.
  • Fra Bergen, men har bodd fem år i Afrika.
  • Kjente fra show over hele landet.Har hatt faste innslag i Trond-Viggo Torgersens «TVT» og Rune Larsens «Absolutt norsk» på NRK.

  • Reiser til høsten på norgesturné med Bergen Filharmoniske Orkester.

- Vet ikke, sier Bård kort, mens han strekker litt på den lange kroppen.

- Hva med å søke teaterhøgskolen?

- Nei, huff!

- Konservatoriet?

- Hva skulle jeg gjort der? Men kanskje jeg kunne laget musikk for andre, så kunne de ligget her og deiget seg og blitt tatt bilde av? smiler Bård i retning fotografen.

- Hvis jeg skulle studere, ville jeg bare studert ting som var gøy, og da blir man jo ikke til noe, sier han.

- Inspisient er jo gøy å være, foreslår manager Peter Brandt, og nikker i retning Ylvis' barndomskamerat Lars Bleiklie Devik, som har sommerjobb som inspisient for showet, og mopper scenen rundt Bård.

- Nei, det er lavmål, sier Bård og reiser seg for å gå opp i garderoben og skifte.

FANSEN: Om Ylvis selv kan bli leie av showet innimellom, blir publikum i alle fall ikke lei dem . Igjen er alle forestillinger utsolgt. Og etter showene kommer fans opp i garderoben.

- Dere er så flinke, altså, sier Christin Aas, Morten Sigurd Hansen, Marit Len Hartsen og Ingeborg Rudland Næss og gir Ylvis en lilla bamse med påskrevet kort rundt halsen.

- Hyggelig. Takk, sier Bård og Vegard. Slitne, men smilende. Vegard slår på barbermaskinen så den lager dirrelyd, legger den til øret og «svarer» så på oppringingen.

De fire 17-åringene fniser, og har mange spørsmål til heltene.

- Men å se oss tre ganger er litt mye. Dere kan jo bruke pengene deres på noe annet, også, sier Bård.

STOLT MANAGER: Tilbake til showet. Etter mange raske sceneskift og hurtige slurker vann, sitter Bård og Vegard langt framme på scenen med hver sin gitar, klar for ekstranummeret, og snakker om forskjellige ting som faller dem inn. Publikum hikster fortsatt.

Manager Peter Brandt er hanestolt.

- Ylvis er noe av det største som har skjedd norsk underholdning de siste 100 år. Det er langt mellom artister av dette format, hvisker han.

- Tenker dere på å satse i utlandet?

- Nei, hm, jeg vil gi dem tid. Jeg vil ikke presse dem til noe, sier Brandt. Men man kan se at han drømmer.

På scenen føler Bård og Vegard at de har havnet litt på viddene i impro-prat, og forsøker å hente seg inn.

- Nei, vi har det vel artig, vi to, sier de og slår an akkorden for siste sang. For denne kvelden.

FORTROLIGE: Bård (til venstre) og Vegard er brødre, kollegaer og kompiser.
SWINGER: Bård og Vegard i rollene som svenske dansebandartister.
STREKKER UT: Bård Ylvisåker tAr livet med ro halvannen time før forestilling. I bakgrunnen øver Vegard på tubasoloen sin.
I GARDEROBEN: Minutter før showet. Bård ser seg ut en twist. Lydmann Magnar Gjertsen følger med. Vegard tøyer ut på golvet.