Backstage på «Idol»-innspilling

Har du lurt på hvordan en «Idol»-innspilling egentlig foregår? Dagbladet fulgte sirkuset ved Nydalen Studios i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I «Idol» betyr følelser like mye som sang. Det er følelsene vi søker og får, helg etter helg.

Og fredag kveld lå nervetrådene utenpå kroppene til mange aktører.

Anneli Drecker gråt for Trung.

Sandra Lyng Haugen gråt - for Trung, og av lettelse fordi hun ikke selv røk ut.

Margaret Berger fikk hakeslepp da Trung ble ropt opp - hun var sikker på at det denne gangen var hennes tur til å forsvinne ut. Hun ble så paff at hun glemte å gråte.

Solveig Kloppen og Ingrid Gjessing kjempet for å holde tårene tilbake.

Publikum buet og tilkjennega skuffelse over at sjarmklumpen fra Moss var utslått.

Godis

Nydalen, klokka 19.40 fredag kveld: Vi møter «Idol»-dommer Douglas Carr i korridoren. Den svenske produsenten himler med øynene og tilstår at han er trøtt. Veldig trøtt.

- Jeg har jobbet i studio med Espen Lind i nesten to døgn i strekk. Fikk meg riktignok en 20-minutters blund i ettermiddag. Men jeg måtte spise noen «godisar» i sted for å få opp energinivået, forteller Douglas. Skjønt han ser fresh ut. Sminke kan skjule det meste.

- Gje mæ tre klæmma!

Utropet kommer på innbakt nordnorsk. Vi står ved presserommet, vegg i vegg med artistenes sminkerom. Som igjen ligger rett under artistenes oppholdsrom, forbundet med en vindeltrapp.

Det er Sandra som forlanger klemmer, og det er mannen som står i døra mellom de to rommene som blir bedt om å gi dem. Bjarne Laastad smiler av den blide og overtroiske 16-åringen fra Mosjøen som tripper og skal inn i studio. Inn til en helt annen verden. De neste 75 sekundene er det hun som vil få én million tv-seeres oppmerksomhet.

Kontrasten mellom det som skjer, og det som skal skje, er stor. Tre klemmer må til for å døyve overgangen.

- Sandra må alltid ha tre klemmer før hun opptrer, sier Bjarne Laastad.

Han er ikke bare TV2s pressekontakt for «Idol». Laastad er også «Idol»-deltakernes støttespiller, og finalistene er blitt glade i ham. Da Anh Vu overraskende ble slått ut, sa hun at Laastad var den hun kom til å savne mest. Og da Maren ble slått ut forrige fredag, takket hun samme mann direkte på tv.

Mumlesang

Så løper Sandra av gårde, mens hun mumlesynger gjennom sangmanuset én gang til.

Sekunder seinere ser vi henne - via en tv i presserommet - entre scenen. Musikken kommer på, og ungjenta framfører «I just died in your Arms Tonight». Når også låten dør ut, høres et brøl fra over hodene våre. De andre «Idol»-finalistene sprekker ut i jubel for Sandra. Det virker som om alle er venner. Kanskje blir det sånn sjøl i de tøffeste konkurranser? At man unner hverandre å få det til? Når vi litt seinere snakker med Margaret Berger, setter hun ord på «Idol»-følelsen:

- Det er som å være på leirskole. Jeg kommer til å savne alt og alle når det er over.

Klokka er 20.55. Det er «friminutt» i 50 minutter. Deltakerne toger ut av studio og gjennom en lang korridor. Alle har vært gjennom sitt nummer. Nå er det bare å vente på seernes dom.

Midtveis i pausen kommer alle ut igjen, pålagt som de er å snakke med pressen.

Vi møtes i et upersonlig lokale som mest av alt minner om et lager. Men før de kommer så langt, stopper de langs sperringen og hilse på gærne fjortiser som roper og skriker, vifter med autografblokker og fyrer løs mms-telefonene sine for bilder.

Susanne Nordbøe kommer haltende inn.

Kjøttsår

- Se her, viser hun og bretter ned reima til en av skoene med stiletthæler som hun har vaklet oppå under framføringen av «Papa don't Preach». Under er et kjøttsår på størrelse med en femmer.

Susanne føler hun sang greit, men røper at hun bommet på teksten:

- Jeg fikk jernteppe og måtte ta alt på sparket. Ommøblerte på flere setninger.

- Hun tok en Susanne-vri, ler Kjartan. Og her kommer en avsløring til:

- I kveld var første gangen jeg lot publikum se begge øynene mine på én gang mens jeg sang.

Idet vi forlater pressemøtet, hører vi reporteren fra Kanal 24 - i samtale med Margaret Berger - fyre løs følgende spørsmål:

- Hva er ditt favoritt-påskegodteri?

Vi får ikke med oss svaret.

Så går de i studio og klatrer opp på de to sofarekkene sine, da. Vi vet at Trung har en «bad feeling», det fortalte han på pressemøtet. Og ganske riktig: Når resultatene foreligger, får Trung beskjed om å gå i stolen. Sammen med to av jentene. Deriblant Margaret.

Som blir fullstendig paff når programlederne roper opp Trung. Sjokkert, men også glad tross alt, strekker hun armen bort over den ledige stolen etter Trung, søker en gråtende Sandra og klemmer henne trøstende.

Fem meter unna står Trung mellom programlederne. Han tar nederlaget som en mann.

Så kommer rulletekstene, «Idol» er over for denne gang - og presse, radio og tv kommer veltende mot scenen for å få de umiddelbare reaksjonene. Vakter skjermer dem i tre minutter. Så må alle stille til svars.

Vi møter Anneli Drecker. Hun ser tomt ut i lufta. Bak henne «slåss» fotografene om Trung. Vi spør Anneli om hun er blitt glad i Trung.

Hun forsøker å svare, men ser ned og blir stille. Hun forsøker igjen, men gir opp. Stemmen bærer ikke. Til slutt kommer tårene strømmende, og da får hun hjelp ned av scenen.

Hun kommer tilbake etter ti minutter. Synes sjøl det hele ble utrolig teit, men innrømmer at hun har fått en spesiell sans for Trung. Mens vi snakker, passerer den vietnamesisk-norske 17-åringen.

Anneli får kontakt, de to klemmer hverandre og lover å holde kontakten.

På vei ut gjennom korridoren for siste gang, filmer TV2 Trungs minste bevegelse.

Utenfor venter en liten horde autografjegere - og en minibuss som skal ta deltakerne til hotellet.

Trung smiler og skriver, han er ikke lei seg, i alle fall ikke utenpå. Men til slutt er siste autograf skrevet. Trung vet ikke engang hvem som har bedt om den, og når han spør, er det ikke lenger noen der til å svare.

Da skjønner Trung at «Idol» er over, og han klatrer inn i bussen.

FANSEN FÅR SITT: Det er mange unge Idol-fans på finalekveldene. Her stiller Sandra opp. Susanne Nordbøe i bakgrunnen.
FANS OVERALT: Maria Haukaas Storeng er favoritt til å vinne, og svært mange autografjegeres favoritt. De nærmest velter inn døra.
ENDELIG I BUSSEN: Håkon Njøten og de andre Idol-deltakerne kjøres bort fra fans og presse - for en liten stund.
GRÅTER: Dommer Anneli Drecker er sjøl et sang-idol. Men følelser kan pirke hull i den tykkeste hud og den lengste erfaring. Anneli klarer ikke å få fram et ord når Dagbladet spør om hun er blitt glad i Trung.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer