NRK Brennpunkts «Griseindustriens hemmeligheter»:

Baconet vårt får rundjuling

NRK Brennpunkts rystende dokumentar fra norske grisefjøs truer samfunnskontrakten bøndene har med befolkningen.

Meninger

NRK Brennpunkts dokumentar fra norske grisefjøs og slakterier er rystende. Det er et unikt dokument, basert på besøk ved 13 gårder og 5 slakterier over en fireårsperiode. Baconet vårt får rundjuling. Hva er det som skjer? Jo, de hylende grisene dras etter ørene, slås med spader og kjepper, ligger og dør med sår som gjør at de ikke kan bevege seg, griseungene slås mot veggen for å avlives - uten at bonden tar seg bryet med å stikke dem for å sikre avrenning av blod slik loven krever, og at dyret faktisk dør. Vi ser kastrering uten bedøvelse, med sløv kniv, og med veterinær tilstede som også bryter loven ved ikke å gi smertestillende behandling i etterkant. Det er lovbrudd på lovbrudd, og det går ikke an å avfeie.

NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer

Dette er noe mer enn en enkeltstående smugfilming, det skal være det mest omfattende materiale med skjult opptak fra norsk industriell kjøttproduksjon noensinne. Det føyer seg dessuten inn i et mønster vi kjenner fra Mattilsynets kontroller. På ett år fant Mattilsynet avvik i 166 av 228 svinebesetninger i Rogaland, altså over 70 prosent. De fleste skyldtes syke og skadde dyr, akkurat slik NRK Brennpunkts viste oss. Bransjen forsøker trekke fram at det har vært en bedring å spore. Antall besetninger som fikk hastevedtak på grunn av for dårlig håndtering av syke og skadde dyr har sunket fra 50 prosent i 2017 til 29 prosent i 2018. Det er likevel en grim statistikk, og det hjelper lite når denne blir supplert med levende bilder.

Da ser vi tydelig at norsk svinehold er sterkt preget av drift som er milevis unna det forsvarlige. Vi ser også at den skjønnmalende reklamen vi får servert om glade dyr i fri, norsk natur har lite med virkeligheten å gjøre. Dessuten er det til å miste apetitten av. Tilsammen er det en oppskrift på en tillitskrise. Debatten er allerede igang, og tiltakene må følge.

«Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger», står det i kapittel 1 i Lov om dyrevelferd. Filmen viser, og Mattilsynets rapport bekrefter, at dyrevelferdsloven nærmest betraktes som et uoppnåelig ideal for mange som driver med svin. Loven er forholdsvis streng, men det kommer av en biologisk og etisk erkjennelse av at dyr har behov som vi må tilfredstille dersom det skal være moralsk forsvarlig å bruke dem i for eksempel matproduksjon. Uten dette på plass, ryker samfunnskontrakten bøndene har med befolkningen. Tilsyn må skje oftere, og det må komme uanmeldt. Bønder som utvikler bedre driftsformer for dyra, må få mer økonomisk støtte. Forbrukerne må få bedre merkeordninger, som premierer god dyrevelferd. Men luksusløsninger er ikke nok, velferden må være god for alle. Vi kan starte med at loven følges.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.