Anmeldelse: «Black Mirror sesong 5»

Både drittdårlig og årsbeste

«Black Mirror» er sitt sedvanlige, ujevne jeg.

Norsk regissør: «Black Mirror» er tilbake med sin femte sesong, og med på regilaget er norske Anne Sewitsky. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den dystopiske, paranoide scifi-serien «Black Mirror» er en frustrerende seeropplevelse. På én side er mange av de enkeltstående, novellefilm-aktige episodene så hoderystende plumpt realisert, tematisk overtydelige og dramatisk komatøse, at det dreper alle de andre kvalitetene, fra ypperlig foto, scenografi og skuespill, til oppriktig besnærende grunnideer. På en annen har sesongene en tendens til å inneholde én episode som ender blant årsbeste innenfor tv-mediet. Man kan bli sliten av mindre.

Etter vinterens interaktive ventepølse «Bandersnatch», er serien tilbake i velkjent fasong, selv om sesongen bare inneholder tre episoder – samtlige skrevet av serieskaper Charlie Brooker. Et samlet terningkast her grenser til meningsløst, episodene spriker alle retninger, men fire blir vel et slags gjennomsnitt.

Vingeklippet potetsekk

Først ute er «Striking Vipers», som handler om to gamle svirebrødre som finner flammen tilbake i et gammelt vennskap via et virtual reality-slåssespill. Her har vi et interessant premiss – som virkelig kunne fortalt noe om hvordan ny teknologi endrer selve definisjonen på hva et vennskap kan være – som ikke tas noen steder som helst, men heller ender i et usedvanlig konvensjonelt relasjonsdrama og blir alvorlig vingeklippet av serieskapernes manglende evne til å lage rollefigurer som oppfører seg som ekte mennesker. Og stakkars Anthony Mackie («Avengers», «Captain America») kunne vært erstattet av en potetsekk uten at noen hadde merket forskjell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer