Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Israel:

Både jødisk og demokratisk

Uten et jødisk flertall vil Israel som en demokratisk stat opphøre å eksistere.

PÅ PLASS I PARLAMENTET: Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en sesjon i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS/ NTB scanpix
PÅ PLASS I PARLAMENTET: Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en sesjon i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS/ NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets Jan-Erik Smilden stiller spørsmålet: Skal Israel være en jødisk stat eller et demokrati?

Israel er, som mange andre land i verden, en nasjonalstat. Israel er det jødiske folks nasjonalstat, noe som ikke utelukker at landet samtidig kan være et demokrati. Som en demokratisk stat må, og gir, Israel fulle og likeverdige rettigheter til minoritetsbefolkningene.

Norges grunnlov sier, selv etter revideringene i 2012, at monarken må bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion, at Den norske kirke forblir Norges folkekirke og at statens verdigrunnlag vil fortsatt være den kristne og humanistiske arv. Det er ingen som vil hevde at Norge ikke tillater full religionsfrihet.

Det er sant at jøder fra hele verden nærmest automatisk kan få innvilget israelsk statsborgerskap. «Tilbakevendingsloven» gir positiv særbehandling, men er ikke udemokratisk eller diskriminerende. Den er et nødvendig tiltak og et resultat av forfølgelsene jøder har vært utsatt for i Europa og Midtøsten gjennom århundrer – som fortsetter den dag i dag.

I motsetning til hva Smilden hevder, har Israels minoriteter fulle sosiale, sivile og politiske rettigheter. Det betyr ikke at alt er perfekt. Myndighetene har innført mange tiltak for å stadig forbedre integreringen og det går i riktig retning.

Det er mange eksempler på hvordan Israels minoriteter er godt integrert. Av de 120 parlamentsmedlemmene er 18 arabiske og det finnes arabiske ministere, høyesterettsdommere, høytstående offiserer, kultur- og mediepersonligheter; for å nevne noen.

Smilden har rett når han sier at «demokrati er en vanskelig øvelse». Israel er ikke et perfekt demokrati, men er rangert som nummer 30 på Demokrati-indeksen, mellom Frankrike og Belgia.

Det Smilden ikke forstår er at «jødisk» og «demokratisk» ikke er motsetninger. Uten et jødisk flertall vil Israel som en demokratisk stat opphøre å eksistere. Hvis jøder skulle bli en minoritet i Israel, så er det bare de mest naive som tror at de ville bli gitt samme rettigheter som minoritetene har i dag. Slik er den harde realiteten i Midtøsten. Vi ser hvordan minoriteter blir behandlet i regionen. Hvem kan sikre jødene en trygg eksistens i regionen, uten at de har suverenitet og er uavhengige?

Smildens artikkel ble publisert i forbindelse med Ilan Pappes besøk i Oslo. Pappe utgir seg for å være historiker, men han har tidligere innrømmet at han anser historiske fakta og sannheter for å være sekundære i forhold til hans ideologi og synspunkter.

Samtidig med Pappes besøk var en gruppe israelske minoriteter i Oslo. De fortalte om hvordan det er å leve som minoritet i Israel. De nølte ikke med å uttrykke sin stolthet som israelske borgere, men hadde også kritikk å komme med.

Jeg vil anbefale at Smilden og andre lytter til disse autentiske stemmene fremfor noen som åpenlyst innrømmer at han er drevet av ideologi og ikke fakta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!