Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Både Knausgård og Gelius leser Bibelen

Men de får vidt forskjellige ting ut av den.

BIBELSTUDIER: Karl Ove Knausgård har deltatt i arbeidet med en ny bibeloversettelse. Foto:Jacques Hvistendahl
BIBELSTUDIER: Karl Ove Knausgård har deltatt i arbeidet med en ny bibeloversettelse. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julehøytida nærmer seg, og Bibelen er i skuddet som aldri før. Man kan si hva man vil om sogneprest Einar Gelius, men han har skapt en fornyet interesse for Bøkenes Bok.

Boka «Sex i Bibelen» er - ikke minst takket være biskop Ole Christian Kvarme - blitt en av høstens mest omtalte.

Undertegnedes boklager i åpent landskap får stort sett være i fred, men akkurat denne boka er faktisk blitt stjålet. Og den er vel i øyeblikket det eneste tilløpet til teologisk avhandling som har ligget på Dagbladets bokliste. Denne uka er den ute, men det er fortsatt en stund til jul, og forlegger Juritzen smir mens jernet er varmt, om man kan uttrykke det slik.

På boklista har også en annen norsk forfatter, Karl Ove Knausgård, hatt fast plass helt siden han for et drøyt år siden utga første bok i seks binds verket «Min kamp». Bind én ligger fortsatt på lista. Han sliter med det siste bindet, som ikke kommer før neste år.

I et fersk samtale med damebladet Elle forteller han at dette er hans siste intervju noensinne, og at han fra nå av vil trekke seg tilbake fra offentligheten. Noen lignende signaler er ikke kommet fra Einar Gelius.

La det for øvrig være sagt at Vålerenga-presten ikke er den eneste som har vært opptatt av religion og erotikk. Interesserte henvises for eksempel til følgende tre, relativt ferske bøker: «Sex og religion. Fra jomfruball til hellig homosex» av Dag Øistein Endsjø, Calum Carmichels «Sex and Religion in the Bible» eller Anton Geels & Lena Roos (red.) «Sex - för guds skull».

I likhet med Gelius har Karl Ove Knausgård den siste tida vært opptatt av Bibelen. Den som har Knausgård-abstinenser, bør kjøpe det nye nummeret av Samtiden, der han bekjenner at han i en periode har bidratt som en slags litterær konsulent i arbeidet med en nyoversettelse av det gamle testamentet.

Han redegjør svært interessant for hvordan små nyanseri tolkningen av enkeltord og setningsbygning kan gi vidt forskjellig inntrykk av hvordan det tok seg ut da Gud skapte himmel og jord. Knausgård gjenforteller flere bibelhistorier i den strålende romanen «En tid for alt» (2004), og skriver: «Hadde jeg visst det jeg nå vet om Bibelen, ville jeg aldri kunne skrevet den romanen. Aldri.»

Litterært skal det vel godt gjøres å finne treffpunkter mellom Knausgård og Gelius, bortsett fra at de på forskjellige nivåer skriver om egne erotiske erfaringer. Og begge blir snakket om.

Om Knausgård har det versert rykter om at han har planer om å begå selvmord straks han er ferdig med bind seks av «Min kamp». Dette dementerer han i Elle, der han stiller opp fordi han er blitt kåret til Norges mest sexy mann. Det var ikke mange andre forfattere på den lista. Ikke engang Gelius. Om ham har det heller ikke gått selvmordsrykter, jeg hadde nær sagt snarere tvert imot.

Men Oslo-bispen vurderer å gi Gelius sparken. Knausgård sitter derimot trygt i jobben. Hvem skulle avskjedige ham? Det måtte blitt Vår Herre selv.

MÅ GÅ AV? Presten Einar Gelius risikerer å måtte fratre som prest. Men forfatter-tittelen kan ingen ta fra ham. Foto: Nina Hansen
MÅ GÅ AV? Presten Einar Gelius risikerer å måtte fratre som prest. Men forfatter-tittelen kan ingen ta fra ham. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!