Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Musikkbransjen

Både Ozzy Osbourne, Paul Simon, Slayer og Elton John legger opp. Eller?

Avskjedsturneer har blitt storindustri.

TAR FARVELL. IGJEN: Ozzy Osbourne lanserte før helgen avskjedsturneen No More Tours 2 fra sitt hjem i Hollywood. Kevin Winter/Getty Images
TAR FARVELL. IGJEN: Ozzy Osbourne lanserte før helgen avskjedsturneen No More Tours 2 fra sitt hjem i Hollywood. Kevin Winter/Getty Images Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. november 1992, Costa Mesa, California – Ozzy Osbourne har samlet klassikerbesetningen av Black Sabbath for første gang siden 1979. Anledning: Han skal gi seg som artist. Konserten på Pacific Amphitheatre er den siste datoen på den verdensomspennende turneen, «No More Tours».

Slik ble det ikke. Før helga annonserte Ozzy sin «No More Tours 2». Det er ventet at den vill strekke seg godt inn i 2020.

Avskjedsturneer har blitt en megageskjeft og publikum biter villig på.

Om man tenker at den første boomen av omreisende pop- og rockestjerner etablerte seg i overgangen mellom 60- og 70-tallet, vil de fleste av dem nå offisiell norsk pensjonsalder i disse dager. Med andre ord, vi vil oppleve et skred av artister som skal tyne markedet for det det er verdt en siste gang. Og blir det virkelig siste?

Bare de siste ukene har Lynyrd Skynyrd, Paul Simon, Slayer og Elton John annonsert at de skal ta farvel.

Turneer av denne typen har blitt et salgsargument som gjør at managere, agenter og konsertarrangører generelt blir varme i kinnene. Billettpriser skrus i været og størrelsen på konsertstedene kan oppjusteres både to og tre hakk. Elton Johns «Farewell Yellow Brick Road» er ventet å vare i tre år, og industrieksperter anslår at den vil spille inn mer enn 400 millioner dollar. Det vil gjøre den til en av tidenes mest innbringende konsertrekker.

Men det er ganske få som er flinke til å holde det de lover. Cher annonserte i 2002 at hun skulle gi seg. Pensjonstilværelsen ble kjapt utsatt på ubestemt tid. I fjor reiste hun rundt med konsertserien «Classic Cher». Kiss har gjort det samme. Flere ganger.

Fredag spilte a-ha sin første av to Spektrum-konserter, drøyt sju år etter at de satte punktum for «Ending On a High Note»-runden med fire konserter på samme sted. I følge Billboard solgte a-ha billetter for nærmere fem millioner kroner da de holdt konsert i Berlin forleden, noe som antakeligvis er ganske gjennomsnittlig for stoppene på deres «MTV Unplugged Tour».

Andre går til det andre ekstreme ytterpunktet for å skaffe seg troverdighet. Da Mötley Crüe annonserte sin «The Final Tour» i 2014, skrev de fire medlemmene under på en bindende kontrakt om at bandet ikke kunne turnere som Mötley Crüe etter 2015.

Ozzy Osbourne har allerede begynt å ta forbehold: –Jeg har ikke sagt at jeg skal gi meg, bare slutte å reise så mye, fortalte han de frammøtte journalistene under pressekonferanse han holdt i sitt Hollywood-hjem før helga.

Man kimser ikke av et godt salgsargument.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!