HØY PRESTISJE: Timothy Snyder (49) har en imponerende merittliste som historiker. Han er aktuell med boka «Veien til ufrihet». Foto: Fredrik Wandrup
HØY PRESTISJE: Timothy Snyder (49) har en imponerende merittliste som historiker. Han er aktuell med boka «Veien til ufrihet». Foto: Fredrik Wandrup Vis mer

KOMMENTARER

Både Putin og Trump har avlyst ideen om at det fins en framtid

Professor Timothy Snyder - en virvelvind av en historiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet)

PROFESSOR I HISTORIE, Timothy Snyder (49), er en virvelvind av en akademiker. Under årets litteraturfestival i Lillehammer snakket han om hvordan fenomener som Putin og Trump er produkter av en samtid der begreper som sannhet og frihet har fått nye betydninger. Professoren fra Ohio er en wonderboy innen historisk tenkning. Tre av hans bøker er kommet på norsk, gjennombruddsverket «Dødsmarkene – Europa mellom Hitler og Stalin» fulgt av bøker om holocaust og tyranniets framvekst i det 20. århundret. Lynende aktuell er han med «Veien til ufrihet», om hvordan demokratiet taper på den ene fronten etter den andre.

PROFESSOREN HAR ikke akkurat bremsene på når han snakker, verken i foredraget eller i en samtale etterpå. Snyder analyserer vår tid ut fra begrepene sannhet, tid og rom. Skal vi kunne snakke om verden og virkeligheten, må vi ha informasjon som er til å stole på. Men sannheten er i oppløsning. Fakta blir brukt uten sammenheng. Nettet er fullt av løgner.

HAN SNAKKER om hvordan de politiske utsiktene har endret seg. Om det han kaller «framtidas død». I forrige århundre var Europa og USA gode på å skape visjoner. Nå preges verden av «uunngåelighetens politikk». Framtida blir framstilt som fastlagt. Determinismen har slått igjennom. Ingenting kan bli bedre, eller verre. Lederne snakker ikke om framtida. «Trump mener journalistikk er en fare for folket,» sier professoren, som for tida virker ved universitetet i Yale. Russerne støtter Trump for å ødelegge USA. Og begge forsøker å undergrave demokratiet i Europa, der folk har vært preget av troen på en strålende framtid. Et håp som er knust.

HVA ER DET som gjør historien så uforutsigbar? «Hvis historien ikke er uforutsigbar, er den ikke historie,» sier Snyder. «Hvis du ikke blir overrasket, er det fordi du ikke er oppmerksom. Historien er et laboratorium. Historie er læren om det mulige. Om hva frihet er. Og friheten er uforutsigbar. Også studiet av fortida byr på overraskelser. Vi tror vi vet hva som skjer i 2019. Om 60 år kan kildene avsløre noe helt annet.»

SNYDER ER KJENT for å kunne lese ti europeiske språk, blant dem polsk, ukrainsk, hviterussisk, jiddisk, tsjekkisk og slovakisk. «Det har sine fordeler,» sier han. «Ikke minst å kunne lese forskjellige kilder om samme begivenhet. Veldig lite sentralt kildemateriale er oversatt. Det er en smertefull prosess å lære et nytt språk, men det gir uttelling. Det endrer deg og gjør det lettere å identifisere seg med forskjellige folkegrupper.»

FELLES FOR Putin og Trump er at de sørger for at de som har penger, også har makt. Og at de bruker propaganda for å lure folk. «Propaganda uten budskap og substans,» som Snyder uttrykker det. Det gjelder å få folket passivisert, ikke gi dem illusjoner om at det fins spillerom for noen forandring. De er lettest å håndtere når de sitter i sofaen og ikke tenker på å gå ut i gatene og aksjonere. Dette oppnås gjennom «uunngåelighetens politikk», ideen om at vi er midt i siste kapittel og at det ikke fins noen framtid.

TRUMP BRUKER et fascistaktig språk, mener Snyder, men er han en fascist? I så fall en «passivt aggressiv» utgave av arten, ler Snyder. Men ikke en klassisk fascist. I likhet med Putin skyr han tanken på folkelig protest. Han vil heller ikke gå til krig, slik de gamle fascistene gjorde. «Han truer med å utrydde Iran, men alle vet at han ikke vil gjøre det. Det er problemet hans,» avslutter vårt historiske orakel. «Han har heldigvis verken motet eller tålmodigheten som skal til.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer