KOMMENTARER

Både Putin og Trump har avlyst ideen om at det fins en framtid

Professor Timothy Snyder - en virvelvind av en historiker.

HØY PRESTISJE: Timothy Snyder (49) har en imponerende merittliste som historiker. Han er aktuell med boka «Veien til ufrihet». Foto: Fredrik Wandrup
HØY PRESTISJE: Timothy Snyder (49) har en imponerende merittliste som historiker. Han er aktuell med boka «Veien til ufrihet». Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet)

PROFESSOR I HISTORIE, Timothy Snyder (49), er en virvelvind av en akademiker. Under årets litteraturfestival i Lillehammer snakket han om hvordan fenomener som Putin og Trump er produkter av en samtid der begreper som sannhet og frihet har fått nye betydninger. Professoren fra Ohio er en wonderboy innen historisk tenkning. Tre av hans bøker er kommet på norsk, gjennombruddsverket «Dødsmarkene – Europa mellom Hitler og Stalin» fulgt av bøker om holocaust og tyranniets framvekst i det 20. århundret. Lynende aktuell er han med «Veien til ufrihet», om hvordan demokratiet taper på den ene fronten etter den andre.

PROFESSOREN HAR ikke akkurat bremsene på når han snakker, verken i foredraget eller i en samtale etterpå. Snyder analyserer vår tid ut fra begrepene sannhet, tid og rom. Skal vi kunne snakke om verden og virkeligheten, må vi ha informasjon som er til å stole på. Men sannheten er i oppløsning. Fakta blir brukt uten sammenheng. Nettet er fullt av løgner.

HAN SNAKKER om hvordan de politiske utsiktene har endret seg. Om det han kaller «framtidas død». I forrige århundre var Europa og USA gode på å skape visjoner. Nå preges verden av «uunngåelighetens politikk». Framtida blir framstilt som fastlagt. Determinismen har slått igjennom. Ingenting kan bli bedre, eller verre. Lederne snakker ikke om framtida. «Trump mener journalistikk er en fare for folket,» sier professoren, som for tida virker ved universitetet i Yale. Russerne støtter Trump for å ødelegge USA. Og begge forsøker å undergrave demokratiet i Europa, der folk har vært preget av troen på en strålende framtid. Et håp som er knust.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer