- TRIST: Forfatter Levi Henriksen synes det er trist dersom norske kommuner ender opp med å miste sin eneste bokhandel. Her er han hjemme i garasjen i Utsikten, Kongsvinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TRIST: Forfatter Levi Henriksen synes det er trist dersom norske kommuner ender opp med å miste sin eneste bokhandel. Her er han hjemme i garasjen i Utsikten, Kongsvinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Både som forfatter og leser synes jeg jo det er veldig trist

23 kommuner står i fare for å miste sin eneste bokhandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Både som forfatter og leser synes jeg jo det er veldig trist, sier Levi Henriksen til Dagbladet.

Han snakker om at muligheten for at den lokale Notabene-bokhandelen på hjemstedet Kongsvinger — på lik linje med alle Notabene butikker i landet — står i fare for å bli lagt ned etter at kjeden ble slått konkurs onsdag.

- Nå har vi heldigvis fått Norli i fjor. Hadde Kongsvinger blitt stående uten bokhandel, ville det vært en tilnærmet kulturell katastrofe, sier Henriksen, som mener steder av en viss størrelse blir «kulturelt fattigere» uten en bokhandel.

- Leit å høre I motsetning til Kongsvinger er det hele 23 kommuner i landet som har Notabene som sin eneste bokhandler, ifølge kjeden selv. En av disse er Strand kommune, hjemkommunen til kulturminister Hadia Tajik.

- Jeg har vært veldig mye i den bokhandelen. Det er veldig trivelig der, og det er selvfølgelig leit å høre at den nå er i en utsatt posisjon, sier Tajik til Dagbladet.

Aftenposten meldte i går at aktører som Cappelen Damm og Gyldendal kan være interessert i å kjøpe opp Notabene.

Men inntil videre har Forleggerforeningen stoppet all leveranse til kjeden, noe ekspertene mener kan bety nedleggelse på lengre sikt.

- Når forleggerne ikke vil levere til Notabene, så er det selvfølgelig kroken på døra, sier tidligere seniorforsker ved Telemarksforskning og bokbransjeekspert, Vidar Ringstad.

Vil redde bokhandlene Tajik mener det vil være et tap for Norge om vi mister de små bokhandlene og uavhengige kjedene.

VIL HA BREDDE: Kulturminister Hadia Tajik påpeker at bokhandlene driver med viktig litteraturformidling. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL HA BREDDE: Kulturminister Hadia Tajik påpeker at bokhandlene driver med viktig litteraturformidling. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Bokhandlene driver litteraturformidling på en helt annen måte enn på nett. En viktig del av arbeidet med den kommende bokloven, er å sikre leserne tilgang til bøker over hele landet. Da vil det også være naturlig å sikre bredde, slik at vi har uavhengige bokhandlere i tillegg til kjedene eid av de tre store forlagene.

For å forklare Notabenes konkurs, peker Ringstad både på de mange nettbokhandlene som konkurrerende aktører og forlagenes sterke posisjon på bokhandelsiden.

- Ødeleggende konkurranse Sammen med samfunnsøkonom Knut Løyland var han medforfatter av «Evaluering av bokavtalen» på oppdrag fra kulturdepartementet i 2009. Der advarte de mot bokhandlenes framtid:
 
«Det er grunn til å tro at vi i tiden framover vil få en avskalling i antall bokutsalg», skrev de der.
 
Den spådommen ser nå ut til å ha slått til.

 - Da den faste rabattordningen ble oppløst i 1999, forflyttet inntjeningen seg fra forlagene til bokhandlene og det ble en sterk vekst i antall utsalg. Forlagsbransjen begynte også å interessere seg for bokhandlene i økende grad. Nå kommer konsekvensen av den ødeleggende konkurransen, sier Løyland, som peker på at nettbokhandelen og eboka heller ikke har gjort det lettere for utsalgene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer