LEDER

Strid om ny lov for e-tjenesten:

Både statsråden og generalen bør legge våpnene til side

Hysj-loven i hardt vær.

Både statsråden og generalen bør legge våpnene til side
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringens forslag til ny lov om e-tjenesten er allerede i hardt vær. Etter at høringsfristen for lovforslaget gikk ut denne uka, har det kommet kraftig kritikk fra en rekke tunge aktører. Ikke minst fra Riksadvokaten, men også fra Stortingets EOS-utvalg, Datatilsynet, Advokatforeningen, Telenor, Telia, presseorganisasjonene og andre. Flere reiser spørsmål om loven vil gi e-tjenesten så omfattende muligheter til overvåking av norske borgere at det strider mot personvernet, menneskerettighetene og rettsstatens prinsipper. Andre er opptatt av uklarheter i lovforslaget, svak kontroll og deling av overvåkingsinformasjon med andre tjenester. Selv Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har innvendinger mot lovforslaget.

Den mest omstridte delen av lovforslaget vil gi Etterretningstjenesten lovhjemmel til å få «tilrettelagt innhenting» av all grenseoverskridende elektronisk kommunikasjon. I praksis betyr det også tilgang til all innenlandsk kommunikasjon fordi den går gjennom servere i andre land. Det er dette Datatilsynet reagerer på: «Tiltaket innebærer i praksis overvåking av oss alle. Det er et altfor stort inngrep i retten til privatliv og det vil rokke ved vårt demokratiske fundament».

Særlig tungtveiende er høringssvaret fra riksadvokat Tor-Aksel Busch. Riksadvokaten skriver: «For vidtgående kontrollregimer vil før eller siden utfordre det alminnelige publikums tillit til kontrollørene og det system de representerer». Selv om høringsnotatet er omfattende gir “vag begrepsbruk, uklare begrunnelser og fravær av spesialmotiver, stor usikkerhet knyttet til hvem som faktisk berøres, og hva slags opplysninger som vil bli innhentet”.

Ifølge Riksadvokaten oppfyller ikke lovforslaget de ordinære kravene til klarhet og forutberegnelighet.

Det er neppe noen tilfeldighet at både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, allerede har gått i skyttergravene med en svært grovkalibret argumentasjon. E-sjefen har uttalt at det blir fest i Russland og Kina og i terrorgruppa IS hvis loven ikke blir vedtatt. Bakke-Jensen har i Dagsrevyen gitt uttrykk for at Datatilsynet med sitt høringssvar ikke respekterer demokratiet.

Både statsråden og generalen bør legge våpnene til side og i stedet ta høringen og den offentlige debatten på alvor. Det er i slike offentlige prosesser at lover blir til i et demokrati. Det er pinlig at to så sentrale makthavere mangler forståelse og respekt for dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer