Regjeringens forslag til ny lov om e-tjenesten er allerede i hardt vær. Etter at høringsfristen for lovforslaget gikk ut denne uka, har det kommet kraftig kritikk fra en rekke tunge aktører. Ikke minst fra Riksadvokaten, men også fra Stortingets EOS-utvalg, Datatilsynet, Advokatforeningen, Telenor, Telia, presseorganisasjonene og andre. Flere reiser spørsmål om loven vil gi e-tjenesten så omfattende muligheter til overvåking av norske borgere at det strider mot personvernet, menneskerettighetene og rettsstatens prinsipper. Andre er opptatt av uklarheter i lovforslaget, svak kontroll og deling av overvåkingsinformasjon med andre tjenester. Selv Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har innvendinger mot lovforslaget.
Den mest omstridte delen av lovforslaget vil gi Etterretningstjenesten lovhjemmel til å få «tilrettelagt innhenting» av all grenseoverskridende elektronisk kommunikasjon. I praksis betyr det også tilgang til all innenlandsk kommunikasjon fordi den går gjennom servere i andre land. Det er dette Datatilsynet reagerer på: «Tiltaket innebærer i praksis overvåking av oss alle. Det er et altfor stort inngrep i retten til privatliv og det vil rokke ved vårt demokratiske fundament».
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger