<strong>DRØMMEN:</strong>  Slik vil sjøbadet på Sørenga i Oslo ta seg ut, ifølge planene.
DRØMMEN: Slik vil sjøbadet på Sørenga i Oslo ta seg ut, ifølge planene. Vis mer

KOMMENTARER

Badebyen Oslo

Dette er en forbeholden, sesongbetinget hyllest til Fjordbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sommerheten bryter ned all motstand. Hjernen går for halv maskin og man ser alt i et mildere, mer solvarmet lys.

Så ille er det blitt at jeg har begynt å like Fjordbyen. Tilstanden er forbigående, men de siste månedene har jeg sett med blide øyne på utviklingen langs Oslos sjøside.

Bortsett fra en CO2-sponset hetebølge, skal det ikke mye til. Det holder med litt plank og ei flytebrygge eller to. På Sørenga startet det med et par dusin badegjester på den nye brygga ut mot Bjørvika, med utsikt mot Operaen, Vippetangen og øyene ute i fjorden.

Ryktet spredte seg raskt og da julivarmen satte inn, ble brygga forvandlet til et fuglefjell av badekledde. Det ble hoppet og stupt fra høy kant, lav kant og flytebrygge.

Det er slike tilstander som fryder en sentrumsboer. Særlig nå som det er blitt mulig å sykle Nylandsveien over togsporene, forbi Barcode, ned bak Operaen, ut på Sukkerbiten og over flytebrua til Sørenga på fem minutter.

Når gradestokken passerer tjueåtte, fordamper de mer eller mindre faktabaserte fordommene. Sørenga er ikke lenger denne triste tarmen av forfeilet byutvikling, befolket av velbeslåtte eks-villaboere som er kvitt barna og lei av å stelle i hagen.

De fantasiløse fasadene i bakgrunnen er tilgitt, for Oslo har fått et nytt sjøbad! Med kaffebar og restaurant noen barbeinte skritt unna.

Det er dette vi har bedt om. Byutvikling for folket. Yrende folkeliv langs havnebassenget. I fjor fikk vi strand ved Astrup-Fearnley og nå er resten av Tjuvholmen ferdig, med liknende type trebrygge som på Sørenga. Riktignok fikk idyllen et avbrekk: I tråd med god vestkanttradisjon klaget naboene over kveldsbading og satte opp en sperring for å hindre bermen i å ta en dukkert etter kl. 20.

Man valgte klokelig en rask retrett da halvnakne borgere og et knippe politikere protesterte. Fjordbyplanen inneholder ingen «gated communities» og naboene må pent vente på høstregnet.

Erfaringen med Sørenga og Tjuvholmen burde åpne muligheten for enda flere sjøbad i Oslo. De behøver ikke være permanente, men kan bestå av flytende konstruksjoner som ikke krever store inngrep på land. En fin beliggenhet er til høyre for Operaen, foran Havnelageret. En annen er Vippetangen, som skal bygges ut de neste årene.

Heldigvis finnes det allerede planer - ytterst på Sørenga. Sommerens folksomme badebrygge er bare en forsmak. I en tørrlagt dokk i Fredrikstad har man støpt det som skal bli Norges største sjøbad, et flytende anlegg i armert betong og isopor som veier bortimot 5000 tonn og blir 190 meter langt, med et 50 meters banebasseng, flere mindre basseng og stor boltreplass.

En lang, gyllen sommer får oss til å glemme at Norge ikke er et badeland. Resten av året bryr vi oss mer om gateliv og temperaturen innendørs. Så, kjære Oslo, bra jobba med SK 2014 (Sommerkroppen 2014. Følg med, a!), men en storby må «by seg fram» året rundt. Som svalene pleier å si: Én varm sommer gjør ingen Fjordby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer