PÅSKE:. Freia påskeegg med palmeolje. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PÅSKE:. Freia påskeegg med palmeolje. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Bærekraftig palmeolje

Det er mulig å produsere palmeolje, men bevare regnskogen.

Meninger

Blogger Sophie Elise Isachsen ønsker ikke Freia-påskeegg med palmeolje. Slik har hun skapt et nytt stort engasjement. Det er utelukkende positivt at Sophie Elise og norske forbrukere stiller tydelige krav til selskaper som bruker palmeolje.

Den største årsaken til avskoging i Asia er at skog erstattes av plantasjer, hovedsakelig for å produsere palmeolje. Da jeg fløy over Borneo i Indonesia i fjor, var det palmeoljeplantasjer så langt øyet kunne se. Det var sterkt å være vitne til en så dramatisk avskoging.

Jeg tror vi alle kan være enige om at det beste for regnskogen, og menneskene som bor der, er å få på plass en reelt bærekraftig produksjon av palmeolje. Bærekraftig palmeolje betyr olje som produseres uten at regnskog forsvinner. Tusenkronersspørsmålet er om vi vil klare å få på plass krav til bærekraft som fører til nettopp dette.

Jeg tror det. Vi vet at palmeolje kommer til å spille en viktig rolle for å dekke verdens behov for mat framover. Vi må utnytte bedre de arealene som allerede er avskoget, effektivisere jordbruket og arbeide aktivt mot korrupsjon.

Bærekraftig palmeolje er ingen ønskedrøm. Det er mulig å få til. Men vi må fortsatt presse på for å heve nivået på kriteriene for bærekraft. Det jobber regjeringen for gjennom vår klima- og skogsatsing. I år bruker vi 3 milliarder kroner på å ta vare på regnskog.

Det er avgjørende å få med privat sektor på denne omleggingen. Her har det skjedd noe stort det siste halvannet året: Selskaper som kontrollerer så mye som 90 prosent av verdens handel med palmeolje, har bestemt seg for at de vil være med på å bevare regnskog framfor å hugge den. Det er et sterkt signal og kanskje et svar på tusenkronersspørsmålet.

At det nettopp er «verstingene», altså palmeoljeindustrien, som har gått i bresjen for å få på plass strengere krav om bærekraft for palmeolje viser at forandring er mulig, til tross for at mye arbeid gjenstår.