DEBATT

Debatt: #metoo

Bagateller og #metoo

Sextrakasseringen som nå er blitt avslørt i Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Unge Høyre viser hvorfor vi også bør rette oppmerksomheten mot «bagatellene».

HVOR GÅR GRENSEN?: #metoo-kampanjen er et eneste stort kvinnebrøl om hvor grensa går. Ved å plassere grenseoverskridelsene på den samme skalaen fra «milde» til «grove», samtidig som de ses i et samtykkeperspektiv, blir det synlig både hva som skiller dem, og hva som binder dem sammen. 
Foto: Frank May / NTB scanpix
HVOR GÅR GRENSEN?: #metoo-kampanjen er et eneste stort kvinnebrøl om hvor grensa går. Ved å plassere grenseoverskridelsene på den samme skalaen fra «milde» til «grove», samtidig som de ses i et samtykkeperspektiv, blir det synlig både hva som skiller dem, og hva som binder dem sammen. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sextrakasseringen som nå er blitt avslørt i Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Unge Høyre viser hvorfor vi også bør rette oppmerksomheten mot «bagatellene».

At «stort og smått sauses sammen» har vært en repeterende kritikk av #metoo-kampanjen. Mange mener også at kampanjen viser at kvinner ikke evner å skille mellom «ubehagelig flørting» og sextrakassering, noe som kan føre til at menn urettmessig beskyldes for krenkelser.

Mediesakene som er kommet frem i kjølvannet av #metoo-kampanjen viser med all tydelighet hva problemet dreier seg om: Manglende respekt for kvinnenes integritet. Det handler om samtykke.

Jeg tror kvinner utmerket godt er i stand til å skille mellom godartet flørting, og overtramp. Men selv godartet flørting kan noen ganger være upassende, for eksempel i en profesjonell jobbsammenheng, og da må vi akseptere at kvinnene sier i fra. For hvem skal ellers bestemme hvor grensa går? Den som har interesse i at det skal skje noe mer, eller den som ikke ønsker intim kontakt? Svaret bør være gitt.

Å stikke tungen sin ned i halsen på en motvillig kvinne man ikke er i en intim relasjon med er per definisjon et overgrep, jeg tror de fleste er enige om det. Men å ikke akseptere en avvisning og istedenfor ta seg til å mase og egle seg innpå, hva er det for noe? Å kaste seg over en pære full 16-åring, hva slags grense har man krysset da? Samtykke handler om å forsikre seg om at den andre ønsker intim kontakt. For de aller fleste er samtykke en forutsetning for å gå videre. De færreste ønsker nemlig å trenge seg på en annen, og derfor retter de oppmerksomheten mot den andre parten for å se etter signaler på samtykke. Og stort sett går det bra, et overveldende flertall av seksuelle møter skjer med begge parters samtykke. Det er når man ikke er opptatt av samtykke at det ofte går galt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer