Bagdad-blues

Fra et kaotisk og nedtrykt Irak oppstår suveren reportasjekunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Cappelen BOK: Det blir ofte traurige greier når NRK-korrespondenter skriver bøker: 200 sider springende oppsummering av fire års tjenestetid, der oppskriften er en kvasiobjektiv analyse av et lands utvikling eller en konflikt, basert på utenlandske tidsskrifter, ispedd noen småeksotiske anekdoter, gode turisttips og syting over at nordmenn flest ikke bryr seg døyten om hva de driver med, skrevet i et språk som har mer til felles med skolestilen enn reportasjen.

Spørsmålet er om dette er en generasjonsgreie, for det skal godt gjøres å knytte ordet traurig til Sigurd Falkenberg Mikkelsens «Siste stopp Bagdad».

Mørket

Sigurd Falkenberg Mikkelsen (f. 1975) har fulgt Irak-konflikten for NRK siden den amerikanske invasjonen. Likevel er ikke dette tv-reportasjer i bokform. Mikkelsen er mer opptatt av det som skjer før og etter at kameralampa er på. Møter med mennesker i utsatte situasjoner fører ham på sporet av innsiktsfulle analyser av landets utvikling de siste åra. Han drister seg til å oppsummere USAs feiltrinn i ett ord: Elektrisitet.

Amerikanerne brakte med seg stridsvogner til Irak som om de var håndbagasje, men generatorer til å lyse og varme opp landet var det åpenbart vanskelig å få gjennom tollen. Strømløse måneder og år fører gradvis irakeren inn i fortvilelse, desperasjon, pessimisme, rådvillhet og andre lite konstruktive følelser, som igjen kanaliseres inn i skytevåpen og hjemmesnekrede eksplosiver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer