Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bahrain føler seg sviktet

Utviklingen i Bahrain vil få større ringvirkninger enn Libya.

VIL HA DEMOKRATI: En demonstrant i Bahrain gjør eiierstegn til sikkerhetspolitiet. Norge må vise sin solidaritet med det bahrainske folket, skriver Abdullah Alsabeehg. Foto: AP/Scanpix
VIL HA DEMOKRATI: En demonstrant i Bahrain gjør eiierstegn til sikkerhetspolitiet. Norge må vise sin solidaritet med det bahrainske folket, skriver Abdullah Alsabeehg. Foto: AP/Scanpix Vis mer

14. februar i år startet demonstrasjonene i Bahrain. Al-Khalifa-dynastiet har styrt øystaten siden 1783. Al-Khalifa er sunnimuslimer, mens befolkningen består av omtrent 70 prosent sjiamuslimer. Kongen utnevner statsministeren direkte, og landet har trolig den statsministeren i verden som har sittet lengst ved makten etter 40 år i posisjon. Kongefamilien innehar de mest sentrale stillingene i regjeringen og forsvaret. Bahrain er ikke et konstitusjonelt monarki, men noe som likner på en familiebedrift.

Det som skjer i Libya er helt forferdelig. Sivile blir drept, kvinner blir voldtatt og hjem blir ødelagt. Likevel mener jeg at vi i Norge, og for så vidt også det internasjonale samfunnet, ennå ikke har skjønt viktigheten av det som skjer i Bahrain. På hvilken måte er Bahrain viktigere enn Libya?

Utviklingen i Bahrain vil ha større ringvirkninger for Midtøsten enn Libya. Spesielt gjelder dette arabiske gulfstater som kulturelt, politisk, økonomisk og sikkerhetsmessig likner hverandre. Det er ikke tilfeldig at de arabiske landene ved Persiabukta ga 20 milliarder dollar til Bahrain og Oman for å få i gang økonomiske utviklingsprogrammer i en tid hvor begge landene opplever politiske bevegelser som krever reform.

Saudi-Arabia er det landet som er mest bekymret for situasjonen i Bahrain. Landet tok imot Zine El Abidine Ben Ali som rømte fra Tunisia, ga varm støtte til Hosni Mubarak i Egypt og gir sin støtte til Ali Abdullah Saleh i Jemen. Det som er spesielt med Bahrain, er at soldater fra Saudi-Arabia tok seg over grensen til øystaten for å slå ned på demonstrantene.

Saudi-Arabia har selv sjiamuslimsk minoritet som i hovedsak befinner seg i den østlige provinsen av landet. Her ligger oljeressursene, og det er i de sjiamuslimske områdene demonstrasjonene i Saudi-Arabia har vært mest konsentrert den siste tiden. Avstandene mellom Bahrain og den østlige provinsen i Saudi-Arabia er ganske korte både geografisk og kulturelt. Saudi-Arabias kong Abdullah frykter derfor demokrati i Bahrain.

Det er i Bahrain dobbeltmoral fra enkelte land er klarest synlig. Qatar, som sendte jagerfly til Libya, sendte sikkerhetsstyrker til Bahrain for å få slutt på demonstrasjonene der. Et annet eksempel på dobbeltmoral er USAs passivitet overfor det som skjer i Bahrain. Landet har hovedkvarteret for sin 5. flåte i øystaten. I tillegg har USA jagerfly stasjonert på flybaser i Bahrain. Demokrati kan bety fjerning av alt dette. For USA kan det på lang sikt bety slutten på militær tilstedeværelse i Persiabukta, noe landet helst vil unngå. USAs maktposisjon i verden kan endres hvis Bahrain endres.

Det som skjer i Bahrain er ikke mindre brutalt enn det som skjer i Libya. Drap på sivile, tortur i fengslene og ødeleggelse av hus og hjem skjer både i Libya og i Bahrain. Sikkerhetsstyrker fra Saudi-Arabia og Bahrain omringer hovedsykehuset der medisiner og medisinsk utstyr ikke slipper inn. Soldater fra helikoptre skyter på mennesker i gatene. Hvorfor skal det internasjonale samfunnet, med USA i spissen, reagere annerledes på dette enn det som skjer i Libya?

Når noen står alene i kampen for demokrati, rettferdighet og frihet betyr støtten som gis enda mer. Norge må vise sin solidaritet med det bahrainske folket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media