MØTER VEGGEN: Boris Johnson i kamp for å bli britisk statsminister i Maidstone 11. juli. Han vil ha nye forhandlinger med EU, men EU har forlengst sagt nei. Foto: Henry Nicholls/ Reuters / NTB Scanpix
MØTER VEGGEN: Boris Johnson i kamp for å bli britisk statsminister i Maidstone 11. juli. Han vil ha nye forhandlinger med EU, men EU har forlengst sagt nei. Foto: Henry Nicholls/ Reuters / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

«Brexit»

Bajas i drømmeland

Britene fortsetter å forhandle med hverandre, mens EU anser forhandlingene med britene for å være over forlengst, skriver Einar Hagvaag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den neste statsministeren i Storbritannia overtar ei dobbeltsidig politisk kattepine, som avgående statsminister, Theresa May, aldri greide å komme ut av. På den ene sida har det vært umulig å få vedtatt den foreliggende avtalen om skilsmisse med EU i Underhuset i London, hvor flertallet også har avvist et brudd med EU uten noen avtale. På den andre sida har det vært umulig å få EU med på å endre den foreliggende avtalen.

På hver side av sundet holder de på med sitt. EU er i gang med å velge ny president i EU-kommisjonen og kommissærer. I Storbritannia holder rundt 160 000 medlemmer av det konservative Tory-partiet på med å velge ny leder som altså blir landets nye statsminister, valgt av 0,34 prosent av de britiske velgerne til å styre et land med drøyt 66 millioner innbyggere.

I forrige uke møttes de to som slåss om å bli ny statsminister, til holmgang i britisk fjernsyn, tidligere utenriksminister Boris Johnson og nåværende utenriksminister Jeremy Hunt. Det var et nokså meningsløst ordskifte, der Johnson ikke svarte på et eneste spørsmål og Hunt ga svar som de fleste partimedlemmene ikke vil høre. Ifølge målinger støtter tre firedeler av medlemmene Johnson.

«Boris», som han bare kalles, spiller ikke lenger humoristisk bajas, men er forsøksvis alvorlig. Han lover partimedlemmene å få landet ut av EU innen den nåværende fristen 31. oktober, med eller uten avtale med EU, «koste hva det koste vil». Men han svarte ikke på spørsmålet om han vil gå av som statsminister dersom han ikke får det til. Tre måneder er tid nok til nye forhandlinger med EU, påstår han.

Men EU har samstemmig og gjentatte ganger avvist nye forhandlinger. Under toppmøtet 21. juni tok det bare ti minutter å drøfte britisk utmelding, etter at de andre 27 stats- og regjeringssjefene hadde sendt May på dør.

– Vi har ærlig talt ingenting nytt å tilføye. Nå venter vi på den nye britiske statsministeren, sa Donald Tusk, presidenten i EU-rådet, etter møtet.

I den britiske opposisjonen har lederen Jeremy Corbyn tatt Arbeiderpartiet et nølende steg nærmere fortsatt britisk medlemskap i EU. Partiet krever ny folkeavstemning der partiet vil kjempe både mot enhver Tory-avtale med EU og mot ingen avtale og støtte fortsatt medlemskap. Men han sier ikke hva partiet vil gjøre dersom det ender i regjeringskrise og nyvalg. Vil Corbyn om han da blir statsminister forsøke å forhandle fram sin egen avtale med EU om skilsmisse eller kjempe for fortsatt medlemskap? For EU-tilhengerne er dette for lite og for seint.

Valget til Europaparlamentet var et skrekkelig nederlag for Arbeiderpartiet, som fikk 13,7 prosent av stemmene, bak både Brexit-partiet og Liberaldemokratene. 70 prosent av medlemmene sier ja til EU. Partiet vil fortsette å blø dersom det ikke tar et klart standpunkt for EU.

Men valget i mai var enda verre for de konservative, som endte på femteplass med 8,8 prosent av stemmene, bak De Grønne. Johnson spiller på eurofobi for å ta tilbake velgerne fra Brexit-partiet, men med dette støter han fra seg konservative EU-tilhengere. Det konservative partiet får en leder som har sagt det helt utrolige: «Drit i næringslivet!»

23. juli skal en ny statsminister flytte inn i Downing Street nummer 10. Og så må turen gå til EU-hovedkvarteret i Brussel snarest mulig.

Boris Johnson er ikke akkurat høyt aktet i EU av svært mange grunner. Som britisk utenriksminister var han en omreisende skandale, men han hadde forbud av statsminister May mot å ha noe med EU å gjøre, noe lederne i EU satte stor pris på.

Johnsen truer nå EU med å trekke Storbritannia ut uten noen avtale for å tvinge EU i kne. Men i EU vet de godt at flertallet i Underhuset i Storbritannia har avvist dette. Dessuten er dette som å true med å ta sitt eget liv, i dette tilfellet det britiske næringslivet, for å ramme motparten. Så klart vil et fullt brudd også ramme EU-landene, men dette har de lenge forberedt seg på. Og det vil ramme britene så mye kraftigere. Akter virkelig Boris å forhandle med pistol mot egen tinning?

I den foreliggende avtalen om skilsmisse får Storbritannia ei overgangstid for å kunne tilpasse seg og for å kunne forhandle om det framtidige forholdet mellom øyriket og EU, deriblant en handelsavtale. Blir det brudd uten avtale, går britene hodestups ut uten noen overgangstid.

I medlemslandene og i Europaparlamentet, som riktignok er fornyet nå, men likevel, er det ingen stemning for å røre den foreliggende avtalen eller gi britene nye innrømmelser. Kanskje kan de pusse på noe småtteri for å gi Johnsen et fikenblad så han slipper å møte helt avkledd i Underhuset. Livet som britisk statsminister kan bli kort for Boris Johnson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer