Bak nyhetene på Balkan

En ettertankens bok om mennesker i Europas urolig hjørne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Etter mange måneders stillhet, er Kosovo tilbake i det internasjonale nyhetsbildet. Både kosovo-albanere og kosovo-serbere protesterer mot finnen Martti Ahtisaaris FN-plan om sterkt utvidet selvstyre for det lille, men omstridte området. Kosovo-albanerne vil ha full uavhengighet, serberne ønsker Kosovo som en del av Serbia. Målene synes uforenlige.Hvorfor er dette og andre etnisk-religiøse og territorielle problemer så vanskelige å løse på Balkan?

Uttrykksfulle bilder

Skal man forstå hva som rører seg hos den alminnelige mann og kvinne, må man høre grasrotas stemmer. Leif Magne Helgesen, tidligere stedlig representant for Kirkens Nødhjelp i dette området, lar deg i denne boka treffe vanlige mennesker i Serbia, Kosovo, Bosnia Hercegovina, Makedonia og Albania. Kombinert med Per Anders Rosenkvists uttrykksfulle svart-hvitt fotografier, gir boka både innsikt, forståelse og tid til ettertanke. Dette er ikke noen omfattende bok om sosiale forhold, politikk og historie, men som det står på omslaget: (...) noen små gløtt inn i det mangfoldige Balkan.» Her møter vi serbiske prester og munker, en muslimsk mufti, en ung kvinnelig serbisk ikonmaler, arbeidsløse kosovo-serbere, albanske blodhevnsofre og sørserbiske trompetspillende sigøynere. Vi får være med på Kosovo-albansk bryllup, serbisk hushelgenfest og sigøynerfest tilegnet St. Georg. Men festdagene er ofte bare en sjelden atspredelse fra en vanskelig hverdag med økonomisk slit og minner fra krig og etnisk-religiøse konflikter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer