Bak nyhetene på Balkan

En ettertankens bok om mennesker i Europas urolig hjørne.

BOK: Etter mange måneders stillhet, er Kosovo tilbake i det internasjonale nyhetsbildet. Både kosovo-albanere og kosovo-serbere protesterer mot finnen Martti Ahtisaaris FN-plan om sterkt utvidet selvstyre for det lille, men omstridte området. Kosovo-albanerne vil ha full uavhengighet, serberne ønsker Kosovo som en del av Serbia. Målene synes uforenlige.Hvorfor er dette og andre etnisk-religiøse og territorielle problemer så vanskelige å løse på Balkan?

Uttrykksfulle bilder

Skal man forstå hva som rører seg hos den alminnelige mann og kvinne, må man høre grasrotas stemmer. Leif Magne Helgesen, tidligere stedlig representant for Kirkens Nødhjelp i dette området, lar deg i denne boka treffe vanlige mennesker i Serbia, Kosovo, Bosnia Hercegovina, Makedonia og Albania. Kombinert med Per Anders Rosenkvists uttrykksfulle svart-hvitt fotografier, gir boka både innsikt, forståelse og tid til ettertanke. Dette er ikke noen omfattende bok om sosiale forhold, politikk og historie, men som det står på omslaget: (...) noen små gløtt inn i det mangfoldige Balkan.» Her møter vi serbiske prester og munker, en muslimsk mufti, en ung kvinnelig serbisk ikonmaler, arbeidsløse kosovo-serbere, albanske blodhevnsofre og sørserbiske trompetspillende sigøynere. Vi får være med på Kosovo-albansk bryllup, serbisk hushelgenfest og sigøynerfest tilegnet St. Georg. Men festdagene er ofte bare en sjelden atspredelse fra en vanskelig hverdag med økonomisk slit og minner fra krig og etnisk-religiøse konflikter.

Gullfisken overlevde

Bokas styrke er at den viser hvordan folk forsetter å leve sine liv, til tross for all djevelskapen de har opplevd og til tross for at framtidsutsiktene heller ikke synes like bra for alle. Kanskje er optimismen best illustrert i historien om den bosniske muslimen «Amir» som finner sitt hus i Sarajevo fullstendig nedbrent, men oppdager at gullfisken hans har overlevd. «Gullfisken ble et symbol på livet», sier «Amir». Og heldigvis møter forfatterne også religiøse ledere som kjemper for dialog og fred. Erkebiskopen i Albania, Anastasios, mener Balkans innbyggere ikke bare må forsone seg med sin gud, men også med hverandre. Muftien av Serbia, Hamidija Jusufspahic, har drevet dialogarbeid med serbisk-ortodokse og jødiske ledere og omtaler serberne som «sine brødre i blodet og i språket.» Kanskje kan det bli en fredelig løsning i Kosovo også?