Bak popklisjeen

Imponerende uforutsigbart om jenter og kommersiell suksess.

UNGDOMSBOK: Jeg forventet ikke å bli overrasket av ei bok om et par jenter fra Hverdags-Norge som opplever det virkelig store popeventyret, jeg hadde en oppfatning av at historien på en måte var kjent. Men med boka «Karisma» vil Arne Svingen noe helt annet enn å digge med. Han går bak den overflatiske suksesshistorien og tegner et slående dobbeltportrett av to tenåringsjenter, deres drømmer og fall.

Venninnene Charlotte og Pia er hektet på sang og vil bli stjerner. Charlotte er en kunstnertype som skaper sanger hele tida. Henne kommer vi nærmest, gjennom det som rører seg i hodet hennes, venninnen Pia er fjernere og utleveres gjennom handlingene. Duoen blir oppdaget, og plateselskapet sparker dem til toppen av hitlistene i rakettfart. Svingen forteller effektfullt om umodne og forsvarsløse ungjenter som utsettes for et umenneskelig press, som blir brikker i et spill de ikke har fnugg av innflytelse over. Han lar oss oppleve smerten over at kreativiteten stjeles.

Den tidligere musikkjournalisten Arne Svingen øser av sin inngående bransjekunnskap og har et nært forhold til låtskriving.

Det er en sann glede å registrere hvordan han utfolder seg i dette større romanformatet for ungdom. Han evner å problematisere et tema som blir mer påtrengende for hvert år som går, samtidig som han har skrevet en virkelig fengende bok. Det gode med fordommer er at det hender de blir gjort grundig til skamme.