Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bak Potter og Pokémon

- Nyskilt og fattig satt hun og skrev. Forlag etter forlag sa nei, men heldigvis fikk hun napp hos det tredje. Slik ble forfatteren Joanne K. Rowling presentert på norsk i den første boka «Harry Potter og de vises sten».

Seinere er livshistorien til kvinnen bak den internasjonale megasuksessen Harry Potter blitt en ekstremaskepott. De avvisende forlagene blir flere og flere, og hun selv blir stadig fattigere.

  • I den svenske lanseringen lød det slik:

- Arbeidsløs, lutfattig og nyskilt satt hun på kafé og skrev, hjemme var det altfor kaldt. Hun hadde ikke råd til å betale for oppvarming. Resten er historie. Verden er rammet av Potter-feber.

Mytologi og historie er viktig for ethvert produkt i dag. Trendguruene har for lengst fortalt oss at i The Dream Society vil ikke et menneske kjøpe en såpe engang uten at dens varemerke har en historie å fortelle. Joanne K. Rowlings historie har vært et effektivt hjelpemiddel for Potter-bøkenes markedsførere.

  • Fortellingen om den flinke, men ensomme gutten med den store oppfinnelsen er også en god historie. Bak Pokémon-manien ligger historien om Satoshi Tajiri. Han samlet på insekter, mengder av insekter. Faren ville at han skulle bli elektriker, men Satoshi satte seg heller til datamaskinen med sine insekter. Der ble de 151 datadyrene i Pokémon-serien til.

Resten av historien er milliarder i fortjeneste, over 1000 ulike Pokémon-artikler og unger som er Pokémon-junkies over hele verden. Suksessen har opplagt sammenheng med historien bak. Dersom en japansk ingeniør hadde satt seg fore å skape noen figurer bare for å tjene en haug med penger, hadde appellen neppe vært den samme.

  • Vi kommer til å måtte være med på mange historier etter hvert. Joanne og Satoshi føyer seg inn i rekken av historieavsendere, enten de heter Levi Strauss eller Synnøve Finden.

Det hører med til historien om Harry Potters mor at hun fortsatt bor i Edinburgh i Skottland. Hun er ikke fattig lenger, men ifølge Dagens Nyheter er Joanne K. Rowling nå en ulykkelig forfatter. Hun får ikke sitte i fred på sin gamle kafé og skrive. Dessuten har skotske aviser avslørt at hun har dårlig smak og har kjøpt ferdigsydde gardiner til sitt nye hjem. Slikt passer ikke inn i en god og riktig historie.

eva.bratholm@dagbladet.no

HISTORIEN BAK: Bak Harry Potter er historien om den fattige forfatteren Joanne K. Rowling. Foto: SCANPIX

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling