Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bak skrekkfasaden

James Whale skapte skrekkfilmhistorie med sine «Frankenstein»-filmer. Ian McKellen tolker ham her, i en sørgmodig beretning om legendens siste dager på 50-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjør McKellen aldeles nydelig og med personlig innsikt. Whale var homofil, som McKellen er, og åpen omkring det på en tid da de fleste sto i skapet. For sitt portrett fikk McKellen en meget fortjent Oscar-nominasjon.

«Gods and Monsters» er den tenkte historien om en gammel manns gjenopplevelse av et begivenhetsrikt liv og hans forberedelser på dets avslutning.

Skrøpelig

Den fortelles gjennom hans møte med gartneren Clayton Boone (Brendan Fraser). Om kjødet er skrøpelig, er ånden fortsatt villig; Whale forstår skjønnhet, når han ser den, og han ber gartneren posere for seg i hans malersysler. Det blir et merkelig vennskap mellom en enkel mann og en høyst intelligent ringrev. Mest av alt er gartneren en drøm for den gamle, en luftekanal for dramatiske minner fra den første verdenskrig, om store suksesser, nedturer og alderlig ensomhet.

Ikke opplagt

Brendan Fraser, sist sett halsende gjennom actioneventyret «Mumien», er ikke et opplagt valg i en film som dette, men får vist at han kan mer enn å spille med musklene.

I en birolle er Lynn Redgrave en furie av en husholderske, også hun Oscar-nominert.

Men det er nå Ian McKellens kveld. Han tar oss gjennom en god del underholdende Hollywood-historie, men formidler først og fremst en finstemt, melankolsk og mangefarget tolkning av et menneskes svanesang. Nyt ham.

FLOTT ROLLE: Ian McKellen som skrekkfilm-legenden James Whale. Lynn Redgrave har en birolle som hushoderske.