Bak virkeligheten

I den lengste, og etter min oppfatning beste av novellene i samlingen «Nærhetsrekorden», forteller Nils Horvei om en gammel mann som innser at han har levd et liv på siden av sitt egentlige liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

At drømmen om henne han aldri fikk, konas beste venninne, har preget alle hans handlinger, alle hans valg, ja, hele hans voksne tilværelse, både på godt og vondt. I det ytre har han levd det vanlige norske livet, han har hatt en relativt akseptabel karriere som journalist, han har hatt et relativt harmonisk ekteskap, barn som har klart seg slik barn gjerne gjør.

Men den andre har alltid vært nærværende, mer nærværende enn de menneskene han til daglig har hatt rundt seg. Idet historien tar til, har kvinnen han har drømt om tatt sitt eget liv, og han tvinges til en oppsummering.

Utypisk

Denne rike og mangfoldige novellen er både typisk og utypisk for Horveis samling. Det utypiske består i at den i det ytre er en temmelig handlingsmettet historie, med et fortellermessig driv man andre ganger kan ta seg i å savne. For øvrig er den en novelle av mange, der temaet er forholdet mellom det tilsynelatende og det reelle.

Det som i Horveis tekster kan framstå som en autentisk konflikt, som for eksempel spørsmålet om temperaturen i rommet, eller, for den saks skyld, kvinnens skuffelse over at mannen bare har kjøpt pappvin, dekker over dypere og atskillig mer grunnleggende motsetninger, ikke sjelden motsetninger av dramatisk art. Her er konfliktrelasjoner mellom søsken, mellom voksne og barn, mellom kvinner og menn. Her finnes misbruk, kulde og selvopptatthet, dessuten stadige eksempler på manipulasjon. Men slikt kommer sjelden til overflaten i Horveis noveller. Den samtalen man faktisk fører, er en annen enn den man burde ha ført, dersom det hadde vært mulig, dersom man hadde våget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer