Bakendens budskap

Samme fotograf har tatt lignende bilder av Kim Kardashian og Grace Jones. Hvorfor er det ene et ikonisk platecover og det andre et PR-stunt?

SNAKKIS: Paper-omslaget med et manipulert bilde av Kim Kardashian gikk verden rundt denne uken. Foto: Kim Kardashians Instagram-konto.
SNAKKIS: Paper-omslaget med et manipulert bilde av Kim Kardashian gikk verden rundt denne uken. Foto: Kim Kardashians Instagram-konto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grensen mellom ikonet og døgnfluen, kunstverket og PR-stuntet, er ofte som en bløt blyantstrek. Denne uken ble Kim Kardashian, Kanye-kone og profesjonell kjendis, avbildet med en naken, innoljet og digitalt oppsvulmet bakdel på omslaget til magasinet Paper. Målet var, utilslørt, å vekke så mye oppmerksomhet som mulig. Oppsikt ble det, og anklager om ram selvpromotering og kompleksfremkallende bruk av Photoshop.

Men fotografen bak omslaget, Jean-Paul Goude, har brukt samme virkemidler før. Han skapte seg et navn i New York på sytti- og åttitallet, i samarbeid med sin kjæreste, popartist Grace Jones. Det var Goude som stod bak det ikoniske omslaget til Jones? album «Island Life», der hun er minimalt antrukket, stående i en ekstrem profilpositur, og glinsende som blankpusset mahogni. Goude innrømmet senere at bildet er manipulert, at det er umulig for et menneske å stå slik. Et annet av omslagsbildene av Kardashian, der champagnen fra en flaske hun holder synes å treffe et champagneglass hun balanserer på baken, er en nyfortolkning av et lignende, like manipulert bilde Goude tok av den svarte modellen Carolina Burmont i 1976.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer