Baker for smed

Av alle forsøk på å gi salige Johan Herman Wessels ord en ny drakt er Bernt Hagtvets kronikk i Dagbladet tirsdag 4. august blant de bedre. Å gi studentene skylda for universitetslivets sørgelige tilstand er sterkt. Sånt gjør inntrykk noen dager før semesterstart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter flere tiår som student, lærer og administrator ved amerikanske og norske universiteter er jeg likevel ikke overrasket, og hvis vi følger med i europeisk universitetsdebatt så vet vi også at den ikke er særnorsk. Med forskjellig styrke og intensitet og med lokale variasjoner gjenlyder den over hele Europa, og den dreier om overfylte universiteter, mangel på lærerkrefter, mangel på ledelse, mangel på forskningstid, mangel på penger, synkende kvalitet på alt fra studenter (de er bl.a. late) til vitenskapelig utstyr og politisk detaljstyring og overstyring.

Elendigheten er tilsynelatende bunnløs. Det er den ikke. Men i bunnen ligger en eier-, styrings- og organisasjonsstruktur som trenger fornyelse. I Europa i dag er det bare i England det tas nye grep. Overalt ellers flikkes det på fallerte modeller, mens klagesangene fortsetter. Og det er dette som ligger under Hagtvets ve-rop over forskningens forfall og et overbefolket pensum- og eksamensfokusert universitet. En tilstand studentene umulig kan være ansvarlig for. At det likevel er de som får skyllebøtta er vel helst fordi de står lagelig til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer