Regjeringen  merker presset, men nekter å lytte til folket. Her representert av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson og statsminister Erna Solberg. Foto: Dagbladet
Regjeringen merker presset, men nekter å lytte til folket. Her representert av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson og statsminister Erna Solberg. Foto: DagbladetVis mer

Baklengs inn i framtiden

Regjeringens løsning på framtidens arbeidsutfordringer er helt ulogisk.

Meninger

Regjeringen merker presset fra 1,5 millioner medlemmer i YS, LO og Unio som går til politisk streik i dag med et kraftfullt nei til regjeringens forslag om endringer i arbeidsmiljøloven. Det merkes også i argumentasjonen fra regjeringshold. Arbeidsminister Robert Eriksson sier nå at han er bekymret for om vi om noen år vil ha nok varme hender til å ta vare på de eldre og pleietrengende. Den helt ulogiske løsningen fra regjeringen er altså å foreslå en kraftig svekkelse av arbeidsmiljøloven, med frislipp av midlertidige stillinger, lengre arbeidsdager og mer makt til arbeidsgiverne. Men før Frp-statsråden skyver sykepleierne foran seg, burde han forhørt seg med dem først. Norsk Sykepleierforbund mener at regjeringens forslag om lengre arbeidsdager og mer søndagsarbeid blant annet medfører økt risiko for feilbehandling av pasienter. Sykepleierne spår også store problemer med rekrutteringen til helsesektoren dersom regjeringens forslag blir vedtatt. Det er feil medisin som foreskrives fra Eriksson.  

Regjeringen bruker begrepet «fleksibilitet» når den vil svekke arbeidstakernes rettigheter, men sannheten er at dagens arbeidsmiljølov er en svært fleksibel lov. De aller fleste søknader om alternative turnuser og arbeidstidsordninger blir dessuten godkjent av de sentrale fagforeningene. Noen få blir avslått fordi de er for belastende og kan gå ut over liv og helse. Denne sikkerhetsventilen vil Robert Eriksson fjerne. Han glemmer at arbeidsmiljøloven også skal sikre at arbeidstakerne kan stå med helsen i behold gjennom et langt arbeidsliv. Vi må sikre at de som er i arbeid, ikke faller ut av arbeidslivet. Det oppnår vi med faste ansettelser, godt arbeidsmiljø og stadig påfyll av kompetanse. Personer i utsatte grupper trenger også et trygt arbeidsliv å gå inn i, ikke en tilværelse der de sendes ut i en runddans mellom midlertidige stillinger og arbeidsledighet. For å løse framtidens utfordringer trenger vi ikke et større og permanent B-lag i arbeidslivet, der usikkerhet, midlertidighet og nei til boliglån i banken blir normen.  

Robert Eriksson har oversett alle advarslene fra både en samlet arbeidstakerside, forskningen og regjeringens egne tilsynsorganer. Det kan skyldes at det kun er ideologi som ligger bak forslagene. Det er også vanskelig å forstå hvorfor enkelte representanter for arbeidsgiverne vil ha mer usikre forhold for dem de skal ansette. På den felles kampanjesiden fra LO, YS og Unio, mittarbeidsliv.no, beskrives virkeligheten slik den kan bli for den enkelte arbeidstaker dersom regjeringens forslag blir vedtatt. Vi vet hvordan hverdagen vil bli for en ung kvinne på 25 år i et samfunn der det er fritt fram for midlertidige stillinger, lange arbeidsdager, mer pålagt overtid og søndagsarbeid. All forskning og erfaring viser at det er de unge som rammes hardest, og kvinner i større grad enn menn. De får en usikker tilværelse med en løsere tilknytning til arbeidslivet, der etablering med bolig og barn settes på vent på ubestemt tid. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.