Baklengs inn i fremtiden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet har spilt en langt mindre viktig rolle i utviklingen av det norske samfunnet de siste 25 årene enn partiets kommunikasjonsrådgivere har yndet å fremstille det som. Det er én måte å tolke boken Hamskifte. Den norske modellen i endring som FAFO gir ut i dag, i forbindelse med instituttets 25-årsjubileum.

I korte trekk fortelles historien om sentrale utviklingstrekk knyttet til økt liberalisering, mer personlig frihet, kraftig velstandsøkning, utdanningsrevolusjon, økt likestilling og utbygging av offentlige tjenester; en utvikling Arbeiderpartiet i liten grad har bidratt til.

I all hovedsak var det Willoch-regjeringene som la grunnlaget for denne utviklingen. Willochs regjeringstid markerte et kraftig skille fra 1970-årenes sosialdemokratiske æra. Statlig eierskap, sterke reguleringer og stor grad av offentlig innblanding i økonomi og samfunnsliv ble erstattet av mer personlig ansvar, mer personlig frihet og en sterkere tro på markedet og det sivile samfunn som viktige redskaper for å få til gode løsninger. Denne utviklingen er en erkjennelse av at sosialdemokratiet hadde mislyktes i å innfri forventningene om mer personlig frihet, men også at Arbeiderpartiets økonomiske modell ikke evnet å levere økonomisk vekst i kombinasjon med økonomisk og sosial utjevning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer