Baklengs inn på gullplass

Den siste uka har Dagbladets lesere stemt fram tidenes norske filmreplikk. Solan Gundersen og «Flåklypa» feide motstanderne av banen.

-  Å, dette var kjempegøy, og det syns jeg Solangutten og Kjellemann fortjener, sier stemmen bak Solan Gundersen, Kari Simonsen.

I dag er Simonsen kanskje bedre kjente for figuren Gjertrud Krogstad i «Hotel Cæsar», enn sin tolkning av den frekke anden til Kjell Aukrust og Ivo Caprino. Men selv om det i dag er mer enn 30 år siden filminnspillingen, husker hun den godt.

-  Hele greia var jo et slags prøveprosjekt. Vi ble vist dokkene, og forklart de forskjellige personlighetene. Ikke hadde vi bilder å snakke etter heller. Filmen hadde ikke begynt innspillingen og var ikke klar på det tidspunktet, forteller Simonsen.

En del av sjela

Men klar ble den, og i 1975 ble «Flåklypa Grand Prix» for første gang vist på det hvite lerretet. Kjell Aukrusts fantasiverden, brakt til live av dokkemaker

Ivo Caprino, ble en gedigen suksess, og skapte lange køer utenfor norske kinoer.

-  Filmen har blitt en del av den norske folkesjela, sier Simonsen.

-  Har figuren blitt en del av din?

-  Ja, på mange måter har han det. Når man dubber til en film lever man seg skikkelig inn i rollen, og til «Flåklypa» var det en ganske spesiell jobb siden vi ikke visste hvordan filmen ville se ut ferdig. Vi sto jo bare i et rom og snakket til en mikrofon. Jeg husker Toralv Maurstad, som spilte Ludvig. Han sto rett opp og ned, og så ut som han dreit i buksa hele tida, ler Simonsen.

Musikalsk replikk

Selv syns ikke Simonsen det er det minste rart at det er Solans replikk som stakk av med tittelen Tidenes norske filmreplikk.

-  Solan er en søt og inntakende raring, og selve replikken er jo nærmest musikalsk. Figurene er både koselige og morsomme, og barn i alle aldrer liker dem.

-  Men hva betyr egentlig replikken?

-  Det er jo bare et uttrykk. Dra meg baklengs inn i fuglekassa, liksom. Det betyr vel det samme som «Å, gå\'ta banen» eller noe sånt.

-  Du har jo lang fartstid innenfor norsk film, er det noen andre replikker du husker godt?

-  Nei, vet du hva. Jeg glemmer manus rett etter filmen er ferdig. Men noen replikker husker jeg selvfølgelig. «Play it again, Sam» fra Casablanca er en favoritt, forteller Kari Simonsen.