Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bakrus følger det hippe liv

Dagbladet anmelder «Nemi».

Omslaget på Lises «Nemi» er kanskje det beste ved albumet som nylig er utgitt. Elegansen her er stor og hovedpersonens psykologi stramt streket opp. Kynisk, vil man vel måtte kunne si. Hun er en bleik hardrocker med ønske om et liv.

Lise har publisert «Nemi» i Dagbladet siden april i år og har markert en særegen strek i episodisk form via Larsons gale verden. Tegneren bruker sin hovedfigur som en selvbestaltet kyniker uten altfor mye selvkritikk.

Hun er tegnet i svart-hvit goth, mens de andre skikkelsene i albumet kjøres i farger. Ergo en diskrepans mellom det virkelige livet og hovedpersonens/tegnerens tenkte liv.

Brorparten av dette albumet er en historie hvor en psykolog bruker Rorschach-testen for å finne ut om Nemi er deprimert.

Fornøyd ljuger

Hvilket hun ikke er - nevneverdig. Og hun er fornøyd når hun ljuger. Hun sletter elskere fra mobilen når de ikke ringer, hun skremmer vannet av tannleger med sitt draculasmil, eller ligger halvdød i bakfylla og vil gjerne knuse vekkerklokka - kort sagt en moderne kvinne. En drøm av en Märtha Louise uten hingst.

Tegneren har altså valgt seg en skikkelse som presenterer seg slik: «Jeg røyker og drikker hver eneste dag. Har hyppig sex med fremmede menn. Jeg står sjelden opp før fire og har aldri beholdt en jobb i mer enn en måned...» Serien minner noe om Monica Hellströms «Ærlig talt» og det er ingen dårlig sammenlikning for 24-årige Lise. Nemi står sterkt alene, det er bifigurene som ikke henger helt med. De er dels slurvete tegnet, dels uten personlighet.

Utviklingsmuligheter

Men tross en ungdommelig, dvs. noe hjelpeløs, strek står hun løpet ut med valget av den svarthårede og hvitbleke dama som så ofte ramler inn og ut av barer, problemer og forhold til menn. Og tross tegneproblemer har hun laget en velutviklet debut med mange utviklingsmuligheter.

Dessuten passer stripeformatet serieskaperen bra. Hun gjør som mange av sine norske kolleger, bruker andres figurer i egne striper. F.eks. Frode Øverli: hun legger Nemi i en føkke-scene med Jokke i debutalbumet.

Øverli har for øvrig brukt samme i et sjekkenummer i Ernie, (02/2000) dvs. en goth og en Kiss-fan i samme seng. Sånt står det respekt av. Og serieskaperen er ung nok til ikke å miste grepet om situasjonen.

Les Nemi og andre tegnserier i Dagbladet.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media