Bakrus for Hollywood- stjernene

NEW YORK (Dagbladet): Planet Hollywood skulle bli enda en melkeku for filmstjernene i Beverly Hills, trodde de. Isteden er restaurantkjeden til Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Demi Moore, Bruce Willis og Whoopi Goldberg blitt et økonomisk mareritt.

Kongstanken var at enkel, men smakfull mat, servert i fancy lokaler med effekter fra forskjellige Hollywood-filmer på veggene, skulle trekke folk i alle aldrer til restaurantene.

Hollywood Planet var lenge en suksess. Nye restauranter ble åpnet i storbyene i USA, og etter hvert i europeiske byer.

Konseptet var at kjendisene skulle lokke gjestene til restaurantene. Gratis PR fikk Planet Hollywood-konseptet ved at filmstjernene kom til åpningen av restaurantene og donerte klær og annet utstyr fra filmene.
Bare i fjerde kvartal i år regner Planet Hollywood-gruppa med et økonomisk underskudd på hele 44 millioner dollar - om lag 330 millioner kroner. Det har ført til at muskelmannen Schwarzenegger og de andre filmkjendisene har grepet inn.

Upopulære

Schwarzenegger, Stallone, Moore, Willis og Goldberg var de første som satset sparepenger på konseptet. Etter hvert har andre kjendiser fått være med, i det som til nå har vært en økonomisk suksess.

Men da skandalerammede artister som muskelmennene Jean-Claude Van Damme og Steven Seagal og skuespilleren Charlie Sheen ble med, har plutselig pengene begynt å rulle ut istedenfor inn i kassa.

Om ikke Van Damme, Seagal og Sheen skal ha skylda for fiaskoen, har de tre virkelig problemer om dagen. Sexskandaler, kvinnemishandling og generelt dårlig oppførsel har fulgt i sporene til de tre.

Bruce Willis og Demi Moore har vært trekkplastre hver gang restaurantkjeden åpnet nye steder. Samlivsbruddet mellom de to superstjernene vil trolig ikke bedre Planet Hollywoods omdømme.
Det er den økonomiske situasjonen som skal ha fått kjendiser som Sandra Bullock, Leonardo DiCaprio og Rosie O'Donnel til å si nei til tilbudet om å bli aksjonær.

Stenger dørene

I Norden har Planet Hollywood etablert seg i Helsinki. Der var også finnen Renny Harlin - som har etablert seg som en av de store filmregissørene i Hollywood - en av investorene. Han skal nå ha trukket seg ut. Den finske restauranten har heller ikke blitt den pengemaskinen alle trodde den skulle bli.

I USA må kjendisenes spisested på det fasjonable skistedet Aspen, Colorado nå stenge dørene, 11 år før leiekontrakten utgår.

Lider ingen nød

Aksjene i Planet Hollywood var i fjor sommer verdt vel 200 norske kroner per stykk. I dag er verdien sunket til 45 kroner.

Likevel er det ikke grunn til å tro at Sylvester Stallone og de andre filmstjernene virkelig lider av at restaurantkjeden de lanserte har gjort et økonomisk mageplask.

Bruce Willis, Demi Moore, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger og Whoopi Goldberg mottar flere titalls millioner for hver film de spiller inn.

TAPER: På ett år har aksjene falt fra 200 til 45 kroner. Det liker Arnold Schwarzenegger dårlig.