KOMMENTARER

EU og Øst-Europa

Bakrusen etter miraklet

Neste år skal vi feire det mirakelet det er at det er 30 år siden Berlin-muren falt, og «Øst-Europa» begynte på sin reise mot vest. Det blir en vanskelig fest.

VINNEREN: Viktor Orban(i profil) feirer valgseieren for Fidez i april i år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
VINNEREN: Viktor Orban(i profil) feirer valgseieren for Fidez i april i år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ungarn og Polen er i en dramatisk konflikt med det man kan kalle det etablerte EU. I Brussel, Berlin og Paris blir de to tidligere Warszawa-pakt landene nærmest betraktet som paria-stater. Ungarns statsminister Viktor Orban - som vant valget i april med god margin - taler varmt om det han kaller det «illiberale demokrati», og i Polen styrer partieier Jaroslaw Kaczynski fra baksetet, mens han overlater til sine stråmenn å være president og statsminister. De slåss begge en dårlig kamuflert krig mot Brussel når det gjelder immigrasjon og illiberal politikk. De utfordrer åpent EUs liberale demokrati, som er unionens grunnleggende selvbilde.

For det skal de straffes. Polen er det landet i EU som får mest i overføringer, 80 milliarder euro i perioden 2014 - 2020, mens Ungarn er det landet som får mest overføringer i forhold til folketallet. Nå arbeider EU-kommisjonen med å knytte økonomiske overføringer til for eksempel domstolenes uavhengighet, som er under angrep, særlig i Polen. Et land som Italia vil også knytte EU-midler til flyktningpolitikk, at de land som nekter å ta imot flyktninger, heller ikke skal få overføringer. For Orban og Kaczynski handler dette om nasjonal selvbestemmelsesrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer