BARNSLIG POLITIKK:  Jimmy Åkesson, leder for Sverigedomokraterna, presenterer sin utdanningspoltikk på Almedalsveckan. Foto: Demotix / NTB Scanpix
BARNSLIG POLITIKK: Jimmy Åkesson, leder for Sverigedomokraterna, presenterer sin utdanningspoltikk på Almedalsveckan. Foto: Demotix / NTB ScanpixVis mer

Bakrusen i Almedalen

Etter fjorårets valgkamp har dagen derpå kommet for det politiske Sverige, med den tilhørende hodepinen som følger.

Kommentar

— Også, helt til slutt, vil jeg takke Fredrik Reinfeldt og Annie Lööf for å ta et modig standpunkt mot ekstremisme!

De siste dagene av Sveriges årlige politiske uke i Almedalen på Gotland går mot slutten. I strålende sol, på en scene langt der framme i menneskemengden står Sveriges kunnskapsminister Gustav Fridolin fra Miljøpartiet og plasserer noen ganske tydelige stikk. Innimellom pratet om skole og klima henvender han seg til den ytterste høyrefløyen i Sverige, Sverigedemokraterna, partiet som et samlet, tverrpolitisk apparat brukte tiden etter det svenske valget på å navigere seg rundt. Partiet som nå, ifølge de siste opinionsmålingene i Sverige, ligger på rundt 15 prosent oppslutning.

— Sverige har fått nok av det sosialliberale eksperimentet. Vi skal bli det største partiet i Sverige, sa partileder Jimmy Åkesson i sin partitale på onsdag. Det fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på mang en solkledd publikummer. Ifølge noen av de tilstedeværende har Åkesson begynt å ordlegge seg i hardere vendinger den siste tiden. Kanskje er det fordi han har forstått at han har vinden i ryggen, akkurat som Dansk Folkeparti i Danmark og Sannfinnene i Finland.

Men deres politiske motstandere i Sverige rikker ikke på seg, de vil ikke imøtekomme rasister. Der de danske Socialdemokratene har forsøkt å møte det danske folkepartiet ved å selv stramme inn på egen flyktningpolitikk (uten særlig hell for øvrig) er den svenske regjeringen, ved Gustav Fridolins tilstedeværelse, tydelige i sin holdning til den pågående europeiske debatten om flyktningkrisen:

— Vi ta ansvar! Problemet i Europa er ikke at Sverige tar sin del av ansvaret, problemet er at andre land ikke vil ta sitt. Folk dør! Vi kan ikke gjøre alt, men det har aldri hindret oss i å gjøre det vi kan.

Sverige tok i fjor inn åtte ganger så mange flyktninger som Norge, det er Fridolin stolt av. Etter å ha lyttet til norsk, politisk smålighet i flere uker føles Fridolin som en liten revolusjon der jeg står, men publikum rundt meg virker slitne. Energinivået på årets Almedalsvecka er enn litt annen enn fjorårets. De har lagt valgkampen bak seg, nesten ingen prater heller om feminisme lenger, bare i bisetninger.

En aktivist fra den feministiske aksjonsgruppen Femen forsøkte onsdag å kuppe Åkessons partitale uten hell. Og da Gudrun Schyman fra Feministisk Initiativ skulle holde «torgtal» seinere samme dag, svarte Sverigedemokraterna ved å troppe opp «undercover» (dvs. kledd i rosa) for å kommentere høylytt underveis i talen. Schyman tok det hele med fatning og svarte Sverigedemokraterna på deres påstander. Opptoget endte til slutt med at de rosakledde spionene gikk sin vei. — Det er bra for alle her å vite at om man presenterer fakta for dem, så går de bare, sa Schyman til det gjenværende publikummet. Og nesten alle var enig om at det hadde vært fint om det hadde vært nok.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.