Anmeldelse: Helene Uri, Stillheten etterpå

Baksiden av metoo

Det skal ikke all verden til for å knekke et menneske, viser Helene Uri i sin nye ungdomsroman «Stillheten etterpå».

RELEVANT: Helene Uris nye roman for ungdom har en relevant tematikk, men formen knaker litt i sammenføyningene. Foto: NTB SCANPIX
RELEVANT: Helene Uris nye roman for ungdom har en relevant tematikk, men formen knaker litt i sammenføyningene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Klasserom nummer 18: Tjuesju spente og selvbevisste elever og en blodfersk lektor på bristepunktet av nervøsitet. Vi følger dem gjennom den første høsten på videregående i Helene Uris ungdomsroman «Stillheten etterpå», mens trykket bygger seg opp, uke for uke.

Fremst i klasserommet sitter blendende vakre Camilla. Ikke langt unna handlekraftige Rebekka. Begge med et nytent feministisk blikk på livet i kjølvannet av #metoo.

Og lenger bak i rommet; Ada som har skiftet miljø for å bli en helt ny og kul Ada. Alles blikk er rettet mot den unge læreren. Det er noe med ham. Stirrer han ikke vel lenge på jentene i trange T-skjorter?

Klørne kvesses

Flere av Uris bøker for voksne og barn og unge tematiserer makt, kjønn, trakassering og mørkere aspekter av nære relasjoner. I ungdomsromanen «Fordi jeg elsker deg» (2015) blir den sytten år gamle hovedpersonen slått av kjæresten. Hun aksepterer det hun ikke bør akseptere, og skammen får henne til å tie. Denne tematikken er også med i årets roman, der Ada er en av fortellerne. Læreren, Odd-Erik, er den andre, og fortellingen ruller framover mens perspektivet veksler mellom de to.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer