Balansert dokument

De møtes ofte av motvilje, forskere som i dag søker kontakt med den norske romanibefolkningen - taterne. Dette er ikke vanskelig å forstå, selv om hensikten er å kartlegge overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«I mer enn hundre år er vi blitt forsket på, uten at det har vært til særlig hjelp for oss,» som forfatteren Liv Borge sier det. Uten at lidelse av den grunn er hovedsaken.

Hvor er det blitt av taterne? Dette spørsmålet ble stilt i boka «En landevei mot undergangen», som kom ut i 1996. Svaret ble også gitt, og lød som følger: «Fraværet av tatere på norske landeveier er et resultat av planmessig utryddelse, med den norske stat som hovedansvarlig og kirke og psykiatri som hovedentreprenør.» I sannhet et skammens kapittel i vår historie, og nærmest ubegripelig i sin organiserte råskap.

Taterkulturen skulle vekk, og både makt, list og forkvaklet velvilje ble tatt i bruk for å gjøre de reisende til gode, bofaste nordmenn. Om dette forteller også boka «Solens og månens barn», ført i pennen av Liv Borge. Hun er selv av taterslekt, og kjenner godt til skammen og frykten som preger hennes folk i dag.

Stigmatisering

Mange er redde for å bli avslørt, og frykter stigmatiseringen ved å bli gjenkjent som tater. Slik Borge selv opprinnelig ville utgi boka psevdonymt, for å slippe å gi seg til kjenne - slik kvier også andre seg for å røpe sin herkomst, til og med for ektefeller og barn. Liv Borge forteller mye, både på og mellom linjene, om hvordan det oppleves å være del av en sterk tradisjon - der selvrespekten er borte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer