Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Balkan-krigen stopper NRK-bråk

PRAHA/OSLO (Dagbladet): Hans-Wilhelm Steinfelds tid som Dagsrevy-sjef er over for denne gang. 47-åringen blir fra 27. juni reisende Balkan-korrespondent, og tar med familien til Budapest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Balkan-krigen har fått NRK til å opprette et nytt utenlandskontor i Budapest. Slik løser de også problemet med å finne en attraktiv jobb til Hans-Wilhelm Steinfeld som må forlate jobben som nyhetssjef i fjernsynet etter åtte måneder i jobben.

Dette er klart etter at NRK-styret i går ettermiddag la den nye lederkabalen for sin distrikts- og nyhetsdivisjon (NYDI).

Ikke uventet overtar Viggo Johansen nyhetsredaktørstillingen i NRK Fjernsynet. Johansen har etter nyorganiseringen i august i fjor høst vært magasinredaktør.

I tenkeboksen

- Den nye stillingen får ansvaret for alle nyhetssendingene i fjernsynet: Dagsrevyen og Kveldsnytt samt magasinprogrammer som Redaksjon 21, sier programsjef og stedfortredende NYDI-direktør Bente E. Engesland til Dagbladet.

Også radioens nyhetssjef, Øyvind Vasaasen, måtte sammen med fire NYDI-ledere levere inn sin tittel for tre uker siden. I går fikk han stillingen tilbake. Det samme gjorde Engesland, som har vært både programsjef og fagredaktør.

- Det har vært nødvendig og fornuftig å slå de to stillingene sammen, mener Engesland, som har bedt om en tenkepause før hun svarer på om hun takker ja til jobben på fast basis.

Dramatikken

Det meste av dramatikken i denne saken har knyttet seg til Hans-Wilhelm Steinfelds skjebne. Som NRKs korrespondent i Moskva i ti år skapte bergenseren med det kraftige snakketøyet seg beundring og respekt.

Som sjef på Marienlyst har han vært omstridt for en lederstil som flere medarbeidere har funnet autoritær.

De har hevdet at Hans-Wilhelm Steinfeld passer bedre ute i felten blant bomber og granater enn ved en kontorpult.

I går fikk Steinfeld skryt av Kringkastingsrådet for sin reporterjobb fra Makedonia. Og utenrikssjef Cathrine Løchstøer fikk ros for å ha sendt de mest erfarne reporterne til krigsområdene.

På flyttefot

- Vi har allerede lagt konkrete planer for dekningen av Balkan-konflikten det kommende året, uavhengig av bombestans eller ikke, sier Løchstøer.

Jobben som spesialkorrespondent på Balkan er som skreddersydd for Steinfeld.

NRK-styrets avgjørelse, som har vært gjenstand for harde diskusjoner, ble mottatt med applaus da den ble kjent i NRK-huset i går.

En medarbeider i nyhetsavdelingen sier at det er tilfredshet med at NRK nå satser offensivt med en fast korrespondentstilling i den sørøstlige delen av Europa.

Ungarsk kone

Hans Wilhelm-Steinfeld ville i går ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

At han heretter får base i Budapest, passer ham sikkert godt.

Hans kone Julia er ungarsk, to av barna snakker språket, og svigerforeldrene har, som mange andre ungarere, vingård ved idylliske Balatonsjøen. Han får i første omgang neppe mye tid til å nyte freden der.