Balkan og nyansering

Handke bør krediteres i den grad han setter lys på de ubehagelige sannhetene.

BJØRNETJENESTE: Handke gjør alle en bjørnetjeneste med sin trassige forståelse for noen av krigsarkitektene, mener artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BJØRNETJENESTE: Handke gjør alle en bjørnetjeneste med sin trassige forståelse for noen av krigsarkitektene, mener artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Nyansering av fortellingen om Balkan-krigene bør ikke kretse rundt nyanseringen av ansvaret til Karadzic, Mladic og Milosevic, for selv om disse også kan tilgodeskrives med enkelte formidlende momenter, er det ikke her man setter klutene inn for å bygge tilliten mellom eksjugoslaver. Det er nok av inspirerende helter fra jugoslaviakrigene, bare man leter grundigere. Handke gjør her alle en bjørnetjeneste nettopp med sin trassige forståelse for noen av krigsarkitektene.

Men en viss nyansering er nødvendig hvis man ønsker forsoning, for det hjelper ikke å ignorere enkelte ubehagelige og avvikende sannheter om jugoslaviakrigene. Eksempelvis det at også flere titalls tusen serbere har blitt drept og flere hundre tusen etnisk renset; å avskrive dem som ofre for eget regime vil neppe virke opplysende, aller minst for de det gjelder, og Handke bør krediteres i den grad han setter lys på det.

Forsoningen på Balkan forutsetter at vi enes i alle fall om noen grunnleggende sannheter om krigene, som kan være ubehagelige å svelge for enkelte av oss. Serbia har blitt fòret med mye av slikt, og har gulpet en del tilbake. Mye gjenstår, men her har Handke mindre å bidra med, all den tid han forsvarer det uforsvarlige og det irrelevante.

Hva gjelder ytringsfriheten, bør den være videst mulig, også av rent praktiske grunner. For hvordan skal vi vite om trollene hvis vi ikke ser under sengen også? Dessuten må vi ikke glemme at ytringsfriheten er toveis.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.