Balkan-pønk

Emir Kusturica er mest kjent som regissør, men er rg aktiv gitarist i No Smoking Orchestra. I «Super 8 Stories» flettes interessene sammen, når Kusturica lager dokumentar om bandet på Europa-turné.

No Smoking - som har med Kusturicas sønn som trommeslager - kommer fra Sarajevo, og har holdt på siden Tito regjerte Jugoslavia. Det dokumenteres da også, i gamle svart-hvitt-opptak fra bandets spede begynnelse.

På den store turneen blir No Smoking tatt imot med jubel i både Paris og Berlin, skal vi tro denne filmen. Musikken er en svett og skranglete blanding av jazz og sigøynermusikk, spilt med genuin entusiasme og en slags pønkmentalitet. Besetningen er på bortimot et dusin musikere, og omfatter fiolin, trekkspill, elgitarer og saksofon - og de holder trygg avstand til det som måtte oppfattes som klisjeer. Bandet har absolutt originalitet, men ligger neppe an til noen stadionkarriere i Vesten. Filmen er da også for et engere publikum, men de får garantert en annerledes musikalsk og kulturell opplevelse.

Film og musikk: Emir Kusturica boltrer seg både som regissør og gitarist i filmen «Super 8 Stories».