Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ballen fra ytre høyre

FRYKTER LIVET ETTER VM: En homo-demonstrasjon i St. Petersburg 1. mai i år. De frykter at deres tilværelse blir verre etter fotball-VM. Foto: AP
FRYKTER LIVET ETTER VM: En homo-demonstrasjon i St. Petersburg 1. mai i år. De frykter at deres tilværelse blir verre etter fotball-VM. Foto: AP Vis mer
Meninger

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det måtte jo komme, et skår i gleden, i denne fotballfesten som VM i Russland er. Forrige uke var lederen av familiekomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, ute og advarte russiske kvinner mot å ha sex med utenlandske menn under VM. Det kunne føre både til mange enslige mødre etter at fotball-turistene hadde reist hjem. Men like ille var det at det kunne føre til barn «med en annen rase», som 70-årige Tamara Pletnyova sa det.

For ikke å ødelegge den gode stemningen rundt dette mesterskapet var president Vladimir Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, raskt ute med å forsikre verden om at russiske kvinner er i stand til å ta vare på seg selv. Dermed var ballen lagt død. For denne gang.

Men ikke før var ballen lagt død, så dukket det opp en annen ball. Den spratt inn fra en avkrok på ytre høyres mørke hjørne. Som en dårlig corner, bak mål, kom nyheten om at et «mangfolds-hus», som skulle åpnes i St. Petersburg, i stedet var blitt stengt. I helga kom menn med strenge ansikter, stengte av strømmen, og ga beskjed til lederne av «mangfolds-huset» om at de ikke kunne leie lokalene som de hadde leid.

«Huset» var ment som et fristed for etniske og seksuelle minoriteter, og sorterer under organisasjonen Fotball Against Racism in Europe. Initiativtakerne mistenker myndighetene for å stå bak stengingen. Men det er i så fall et lokalt initiativ, for i Moskva ble «mangfolds-huset» åpnet med russiske myndighetspersoner til stede.

Sånn går nå dette mesterskapet dag for dag, med overordnede politiske myndigheter fast bestemt på å gjøre dette gigantarrangementet til en suksess, mens ikke fullt så sentrale myndigheter ikke helt har fått med seg hva som skal til for å lykkes. At det handler om kjønn og sex er ikke tilfeldig. Et erkekonservativt sosialpolitisk program er noe som normalt kjennetegner Putin-regimet. Bare ikke under VM i fotball.