Synne Skouen lager opera av farens teaterstykke fra 1976

«Ballerina» er treffsikker og gripende

Vellykket verdenspremiere på opera om autisme.

OPERA: Mor og datter i «Ballerina» Foto: Eirik Berg/Den Norske Opera & Ballett
OPERA: Mor og datter i «Ballerina» Foto: Eirik Berg/Den Norske Opera & Ballett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Musikk: Synne Skouen, Libretto: Oda Radoor, basert på Arne Skouens skuespill

Regi: Hilde Andersen

Dramaturgisk konsulent: Jonas Forssell, Scenografi og kostymer: Bård Lie Thorbjørnsen, Ensemble fra Operaorkesteret, musikalsk innstudering: Bjarne Sakshaug.

Hva skjer når en legendarisk filmregissør og forfatter skriver om egne opplevelser om et vanskelig tema? Det å ha et autistisk barn som er sårbart og krevende å nå inn til. Arne Skouen laget «Ballerina» for teater i 1976, et stykke som også er spilt i mange land siden. Teksten er bunn ærlig fordi autisme handler mye om at kommunikasjon mellom mennesker stopper opp, men tar andre veier og retninger. Det er utfordrende å lære seg dette, fordi vanlig samtale ofte er nytteløst.

En av Norges mest spennende komponister i dag - Synne Skouen - har mer enn 40 år etter teaterpremieren laget en splitter ny opera av «Ballerina». Det er en fare for at slik bearbeidelse av sin fars tekster med erfaringer fra egen familie kan bli for nært og privat. Derfor har Oda Radoor (libretto) og Jonas Forssell (dramatisk konsulent) vært nødvendige og kompetente medspillere for å finne en scenisk setting som fungerer og er troverdig. Urpremieren fredag kveld ble en markant og emosjonell opplevelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer