Ballespreng med Ylvis

Absurd og ujevnt når Ylvis-brødrene møter rare folk. Men stemningen er fin.

Anmeldt av: Mikael Godø

mik@dagbladet.no TV:Jeg har sett framtida og den består av TV-konsepter unnfanget på vorspiel. Siste påmeldte er «Norges herligste», som ble klekket ut i Sverige under tittelen «100 høydare». I den norske versjonen reiser kabaretbrødrene Bård og Vegard Ylvisåker rundt i Norge og besøker rare folk. Resultatet er noe ujevnt, men en komprimert dvd-versjon vil kunne få en kultframtid som, ja, som vorspielmoro.

Ylvis-gutta fra Bergen har hatt stor suksess med sine show, men jeg vil tro at «Norges herligste» er det mest absurde de har vært med på. Gutta er jordnære, sympatiske, kledelig selvironiske og de finner raskt tonen med originalene som gjemmer seg der ute blant «folk flest».

Det starter svært lovende, med «Tightsmannen» fra Søgne utenfor Kristiansand. Arve Møllevik (43) er dykkeleder i Nordsjøen, familiefar – og liker å gå i fryktelig trange stretch-jeans. Han har 50 par og mange er kjøpt på nettet fra Tyskland: «Ja, du må ut på privatmarkedet,» kan han opplyse. «Men får du ikke vondt i … greiene,» spør Ylvis. «Jo trangere, jo bedre,» svarer den selverklærte «fetisjistiske ekshibisjonisten» og poserer villig.

Nestemann ut er en samisk sjaman fra Asker. «Jeg er jo kjent for at jeg har stoppa en storm i nord,» sier Eirik Boye Myrhaug og lover å gjøre sitt beste for å se inn i Ylvis-brødrenes framtid: «Dere kommer til å bli ledet til en 6-seters bil,» sier han, uten at vi blir nevneverdig fascinert.

Nedturen fortsetter når vi drar til Førde for å treffe en kjendis, multikunstneren Oddvar Torsheim. Ikke overraskende får vi vite at Torsheim synger og spiller og maler. Jeg spår at kjendisoriginalene vil dra serien ned.

«Norges herligste» er morsomt produsert, med en løssluppenhet og rytme som passer innholdet og fine musikalske «kommentarer», men, som jeg har prøvd å få fram: Alt er avhengig av intervjuobjektenes sjarm og påfunn. Vi møter et par tilårskomne naturister som bor i campingvogn på Jeløya. De har strengt tatt ikke så mye å vise fram og Ylvis kommer aldri under huden på dem.

Det gjør vi derimot hos «thaimannen» Harald Haraldsen fra Bislett. Han er 67 år og helnorsk, men ser ut som en thailender. Energiske Haraldsen har reist verden rundt i 50 år og fylt leiligheten med nips, særlig fra Thailand. Ylvis sier ikke nei takk til en formiddags-sherry. Kanskje klekker de ut et nytt TV-konsept sammen.