KOMMENTARER

Muren mot Tyrkia

Balletak på Europa

Den tyrkiske presidenten har balletak på EU, holder unionen som gissel, og bruker flyktningene som politisk vekslemynt. Men det er Putin han vil snakke med, skriver Morten Strand.

HØR HER: Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan fra et av sine mange møter, dette fra Istanbul i 2016. Foto: AFP / NTB Scanpix
HØR HER: Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan fra et av sine mange møter, dette fra Istanbul i 2016. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

To autokrater som begge bokser langt over sin politiske vektklasse møtes idag i Moskva. I det ene hjørnet står den russiske presidenten Vladimir Putin, i det andre den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. De to - som ofte har understreket at de har et nært forhold - møtes ansikt til ansikt for å gå noen runder om Syrias skjebne. Ingen kommer til å vinne på knock-out, men begge vinner over EU, som er tildelt rollen som en neglebitende, nervøs tilskuer. For Erdogan krever vestlig støtte i sin krig i Syria, har tatt EU som gissel, og bruker flyktningene i landet som politisk kapital for økonomisk og politisk utpressing. Mens Putin ikke kunne bry seg mindre om annet enn Russlands egeninteresser. Det er rått parti i forhold til Europa, i en kamp som i større og større grad utkjempes uten regler.

Verst går dette - som vanlig - ut over flyktningene. Det er 3, 6 millioner flyktninger i Tyrkia, et enormt tall, som bare blir større hvis - eller mer sannsynlig når - det russisk-støttede felttoget mot Idlib-provinsen i Syria lykkes. Erdogan har den siste uka åpnet grensa til Hellas på den tyrkiske sida, og sendt opptil 30 000 flyktninger for å minne om at trusselen om en ny flodbølge av flyktninger til Europa er reell. Han har truet med å sende så mye som en million, mest av alt i frustrasjon over hvordan krigføringen i Syria utspiller seg, særlig etter at 34 tyrkiske soldater ble drept i et flyangrep i forrige uke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer