Balletak på Garborg

STAVANGER (Dagbladet): Steffen Kverneland har et godt og rått tak på norske diktere. Nå er han klar med «Garborg & Co.», et helt tegneseriehefte med jærdikterens verste utskeielser.

I heftet, som ellers, gjør Kverneland små anstrengelser for å holde seg innenfor anstendighetens ramme. Garborg-heftet leveres i pervertert Donald Duck-innpakning.

- Garborg kunne virkelig kødde. Han var full av ironi og selvironi, og humoren var like saftig uansett hvem den rammet. Han var frisk, og ingen gikk fri. Det er dette jeg har tatt videre i heftet. Med tung labb, kan du si, sier Kverneland.

Tegneserieforfatteren har laget heftet på oppdrag fra Garborg-jubileet.

- En av målsettingene med jubileet er å bryte ned muren av tungsinn og grubling som stenger mange ute fra Garborg. Det kan være greit å minne om at han kunne være en vill festtype også, sier ansvarlig for Garborg-jubileet, Trond Lie.

I går kveld samlet størrelser som Frode Grytten, Kjartan Fløgstad og forlagsdirektør Geir Mork seg på Café Sting for å snakke om ironibruken til Garborg og dagens forfattere.

- Den ironibølgen vi hadde på 90-tallet, var overflatisk. Garborgs opprinnelige 90-tallsironi gikk dypere og var mye bedre, slår Steffen Kverneland fast.