Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ballete debut

Hallvard Holmen tar'n helt ut - bokstavelig talt - i sin debut på Nationaltheatret. Kliss naken jages han over scenen og ut i salen i den rå komedien «Huslæreren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Premierepublikummet på den ærverdige hovedscenen risikerer å få pastillen i vrangstrupen når teppet går opp 5. februar:

På utstilling

Scenen ligger badet i et nådeløst hvitt lys. Ut styrter Hallvard Holmen i skikkelsen til huslæreren. Et par eviglange sekunder sprinter han rundt med et vilt uttrykk i øynene - med hele utstyret på utstilling. Deretter fester han et panikkslagent grep rundt «kronjuvelene».

- Æ står an av, ler Hallvard - spesialutlånt fra Det Norske Teatret til National for denne ene rollen.

Nordlendingen ble hentet inn av den svenske gjesteregissøren Hilda Hellwig, som kjenner Hallvard Holmen fra «Othello» på Det Norske Teatret.

- Krever nakenrollen spesialforberedelser?

- Jeg henter jo litt fra mitt eget privatliv, he-he. Det tok meg lang tid å bli vant til tanken på å løpe netto foran 700 mennesker.

- Vanskelig «kostyme» å bære?

- Veldig! Å være naken på scenen er tøft. Det føles svært privat, og ofte forskyves fokus fra situasjonen til selve organene - for å si det sånn, flirer Hallvard.

Sex-skandaler

Huslæreren i stykket er en ekte horebukk som nedlegger damer i fleng.

Hvordan komedien ender, antydes i undertittelen: «Kunsten å kastrere seg for å få en jobb...»

Komedien om sex og politikk er skrevet av Jakob M.R. Lenz på 1700-tallet, men Hallvard Holmen ser klare paralleller til skandalene rundt den amerikanske presidenten.

- Jeg sympatiserer med Bill Clinton! Få med det! proklamerer Hallvard.

Teatersjef Ellen Horn - som selv spiller en frodig rolle i stykket - smiler også lurt over å by på en premiere med sex-skandaler akkurat nå.

- Tror ikke det er så mye nytt under solen på den fronten nei, ler hun.

- Jeg tente på dette stykket, fordi det er morsomt samtidig som det setter opp en diskusjon mellom liv og lære.

Teatersjef Ellen Horn storkoser seg i sin første rolle på mange år.

- Det er herlig! Jeg følte meg som en fisk som har vært for lenge på land.

Stjernelag

På scenen står også en av Nationaltheatrets tidligere sjefer, Toralv Maurstad. Han spiller den myndige skolemesteren Wenzeslaus.

Den unge og balstyrige huslæreren havner etter hvert i et knipetak hos gammelmesteren.

- For meg er det stort å spille mot Toralv Maurstad. Han er jo på mange måter en levende legende i norsk teater, sier Hallvard Holmen.

Hele stjernelaget av skuespillere ved Nationaltheatret spiller i «Huslæreren»: Bjørn Skagestad, Svein Tindberg, Kim Haugen, Mari Maurstad, Per Jansen, Henrik Mestad og Per Christian Ellefsen er alle med - i tillegg til mange av de unge scenekunstnerne som Øyvind Gran, Cathrine Borkenhagen og Liv Heløe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!