Ballgutter for bunad

EDINBURGH (Dagbladet): De norske Celtic-proffene Vidar Riseth og Harald Brattbakk stilte for første gang i bunad for å markere Norge under årets Edinburgh-festival. Prinsesse Märtha Louise åpnet utstillingen «Crowns and Roses» i Royal Museum of Scotland i går kveld.

- Han er fin i bunad, og jeg håper han liker den, sier fotballproffen Vidar Riseths forlovede, Wenche Linstad, til Dagbladet. Hun var med da forloveden og klubbkameraten Harald Brattbakk skulle markedsføre åpningen av den norske kultursatsingen under årets Edinburgh-festival. Men hun vil ikke gi ham bunad før hun er vet at han vil bruke den.

Fotballproffene fra skotske Celtic hadde sagt ja til å stille i hver sin bunad for å vise skottene hvilke stolte bunadtradisjoner vi har. En egen norsk bunadutstilling ble i går kveld åpnet av prinsesse Märtha Louise i det skotske nasjonalmuseet.

Utstillingen som har fått navnet «Crowns and Roses», er en utstilling av norske bunader og bunadtradisjoner, samt nyere norsk kunst som har hentet sin inspirasjon fra bunader.

Etter prinsessens åpningstale var det oppvisning med norsk folkedans og folkemusikk.

Første gang i bunad

Mens prinsessen ofte er å se i bunad, var det første gang for de to Celtic-proffene.

- Dette er første gang for meg, og det er ikke så ille å ha på seg som jeg først trodde. Jeg er stolt av at vi kan få være med på å markere Norge på en positiv måte, sier Harald Brattbakk til Dagbladet.

Fotballproffene fikk kyndig hjelp til å komme seg i bunadene av Magny Karlberg som har vært ansvarlig for utstillingen. Vidar Riseth kom i Vossa-bunad, mens Brattbakk stilte i Valdres-bunad.

De var ikke overbeviste om at de kom til å få sydd seg egne bunader, men innrømmet at de var fine. Begge guttas samboere har bunader, kunne de fortelle.

- Forloveden min har Trysil-drakt, sier Riseth.

- Og min har Nordlands-bunad, for hun er fra Bodø, legger Brattbakk til.

Magny Karlberg sier man har lagt vekt på å vise mangfoldet ved våre bunadtradisjoner.

Stor satsing

Ekspedisjonssjef Eva Bugge i Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at den norske kultursatsingen i Edinburgh er en del av «Visions of Norway» som skal pågå over hele Storbritannia i et helt år.

I morgen er det norsk dag på den internasjonale bokfestivalen i den skotske hovedstaden. Flere norske forfattere deltar og leser fra egne verk.

<B>UTEN GRØNSKE:</B> Fotballproffene Harald Brattbakk og Vidar Riseth spiller på lag med det norske.