«Bambi» for voldelig

En ny studie viser en stor mengde vold i tegnefilmer for barn. Studien har tatt for seg alt fra klassikere som «Bambi» til nyere filmer.

En ny studie fra Harvard universitetet i USA viser at tegnefilmer for barn inneholder store mengder voldelige innslag.Dette er ikke noe revolusjonerende nytt. Voldsmengden har gjennomsnitlig økt fra seks minutter med voldelige innslag i 1940 til 9.5 minutter i 1999. Forskerne har skilt mellom lett eller morsom vold til skummel og mørk vold, som i den opprørende scenene hvor jegeren dreper Bambis mor.

- Mye av tegneserievolden er humoristisk slapstick-vold og man vet lite om effekten denne type vold har på barn, sier Harvard forsker Fumie Yokota til Associated Press.

Forholdet mellom barns adfærd og vold i tegnefilmer er derimot ikke påvist, men Fumie Yokota påstår at det i det lange løp kan føre til at barn lettere aksepterer vold. Tegnefilmer kan gi et falsk budskap til sitt unge publikum om at det er helt ok å bruke vold til å løse en konfliktsituasjon.

Voldelig: Studien viser at "Quest for Camelot" har 24 minutter med vold.