OOOOPS!: Ikke tråkk på kunstverket!.
 Foto: © Jonas Frøland / NTB scanpix
OOOOPS!: Ikke tråkk på kunstverket!. Foto: © Jonas Frøland / NTB scanpixVis mer

Banal kunst eller banankunst?

Kan jeg glede min kone med å utvide kunstsamlingen vår med å legge et bananskall i senga?

Meninger

ST. PETERSBURG (Dagbladet): På vei hjem fra butikken i går, på hjørnet ved Nevskij Prospekt og Majakovskij-gata, snublet jeg over et bananskall. Ja, ikke sånn i bokstavlig forstand. Det er jo bare Donald Duck og sånne tvilsomme typer som tråkker på et bananskall og går på snørra. Nei, det bare lå der, så jeg betraktet bananskallet med det dypeste alvor og studerte formen. Hvordan det var henslengt, kunne man utlede en hensikt med måten skallet var kastet på, hvor langt var forråtnelsesprosessen kommet?

Sånn gikk jeg i dype - i hvert fall til meg å være - tanker. Bananskallet var blitt ganske brunt. Det tyder på at det hadde ligget der en stund. Men det måtte ha blitt lagt der samme dag, for det var ennå gule flekker på skallet. Var det en kunstner som hadde kastet det? Eller var det bare en tilfeldig borger som ennå ikke visste at han var kunstner? Mye tydet på at det var en kunstner. For bananskall som har ligget over natta er ikke lenger lenger kunst, så de blir kastet, slik de gjør i Astrup - Fearnley museet i Oslo. Så mye har jeg forstått.

Men hvor går grensa for banan-kunst? Er det bare kunst hvis det ligger på gulvet eller på bakken. Kunne jeg for eksempel glede min kone med å utvide kunstsamlingen vår med å legge et bananskall i senga? Ville det være god banankunst? Eller ville det bare være banal kunst? Eller ville det ikke være kunst i det hele tatt?

Men hvis jeg dro den helt ut, og anrettet et bananskall dramatisk over do-skåla? Ville min kone da bli så imponert at hennes aktelse og kjærlighet overfor meg ville bli enda større, svimlende stor? Jeg måtte bare huske å kaste bananskallet hver dag før vi gikk til sengs. Ellers ville hennes aktelse nærmest synke. Da ville det jo være opplagt at jeg ikke var blitt kunstner likevel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.