Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Banalfiksert

- La meg få være i fred med banalitetene mine! furtet Ingeborg Moræus Hanssen i et Dagblad-portrett for et drøyt halvår siden.

Oslos kinodirektør hadde først stemplet nær sagt alle norske filmkritikere som inkompetente fordi de slaktet «Sofies verden». Anmelderne var født for seint, mente hun, for filmen var jo en filmatisk triumf. Deretter hadde hun stoppet den kontroversielle Cannes-vinneren «Romance». Da var det Dagbladet fant det verdt å spørre henne om hun var i stand til å ta selvkritikk. Det var hun altså ikke. Hun ville i hvert fall ikke snakke om det.

Bergman er en gris

I går tok hun i bruk ordet banaliteter igjen. Hun fant det nødvendig å kalle Liv Ullmanns film «Troløs» «banal og spekulativ», halvannen måned før den får premiere. Og Ingmar Bergman, som har skrevet manus til filmen, han er en gammel gris.

Direktøren hadde blitt kraftig provosert der hun satt i salen, sa hun, så provosert at hun var blitt fysisk syk av det hele, og dette måtte hun altså viderebringe til oss. Som en advarsel kanskje. Forholdene kunne jo blitt epidemiske på premieredagen 15. september hvis ingen hadde sagt ifra.

I går ble hun først brakt til Dagsnytt Attens studio på Marienlyst hvor hun per telefon fikk formidlet sine meninger til regissør Ullmann. Moræus Hanssen var tidvis i nærheten av spak, hun modifiserte stemplingen av Bergman som gammel gris, og hun fortalte Liv Ullmann at det var flott med en film som tar tak i oss . Tante Sofie var nesten mild der hun satt. Men så.

Alene med folket

Så skulle hun på TV, og da beordret hun rent bord. Hun ville ikke møte debattanter, hun ville ikke snakke med alle disse menneskene som mente noe annet enn henne selv. De fikk hun ta etter tur, som hun sa. Som du vil, sa NRK da, og så fikk direktøren sitte der som en russisk nyttårstaler og fortelle en gang til at denne filmen til Liv Ullmann, den er skrekkelig banal. Tre, muligens fire meter bortenfor satt debattantene. De slapp til da lampene ble slokt over hodet på Ingeborg Moræus Hanssen.

Guttorm Petterson fra SF Norge sa han vurderte søksmål, og Dagbladets kulturredaktør Eva Bratholm sa at direktøren hadde rett til å si hva hun ville.

Men da sto Ingeborg Moræus Hanssen ute i garderoben og tok på seg jakka. NRK hadde latt henne være i fred med banalitetene sine.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media